Mától teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősíthet az orvos, ha úgy látja jónak

Ország

Új eljárásrendet adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. szeptember 21.-én, Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter aláírásával.

Az új eljárásrend szerint a koronavírusfertőzés több módon is minősíthető lesz, de minden esetben el kell különíteni a laboratóriumban igazolt és valószínűsített eseteket.

PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos a fertőzöttséget, ezt pedig jelenteni kell a központnak, akárcsak a pozitív teszttel rendelkezőket. (A leadott eset megnevezésben azonban jelölni kell, hogy a fertőzöttség megállapítása “vírus kimutatása nélkül” történt.) Amennyiben laboratóriumban, PCR-teszttel is igazolták a fertőzést, a nyilvántartásba a betegség kimenetelét is rögzíteni kell.

A háziorvos gyanús vagy valószínűsített esetnek nyilváníthat valakit

  • tünetei alapján (köhögés, láz, nehézlégzés, szaglás- és ízlelésvesztés);
  • epidemiológiai kritériumok alapján (tünetek előtt 14 nappal szoros kapcsolatban volt kimutatottan koronavírusos személlyel vagy koronavírus szempontjából veszélyeztetett intézmény lakója, dolgozója);
  • COVID-19-re jellemző radiológiai eltérés áll fenn.

Megerősített esetnek továbbra is csak laboratóriumi vizsgálat, tehát tesztelés során lehet nyilvánítani a beteget. Hatósági karanténba szintén csak ezután kerülhet valaki. Gyanús eseteknél, enyhe tüneteknél a háziorvos csak kérheti az érintettől az otthonában való elkülönítést.

PCR-tesztet csak akkor kötelező kérni, ha az érintettnek tünetei vannak és koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy kockázati csoportba tartozik.

Az új eljárásrendből az is kiderül, hogy az egészségügyi ellátásban el kell különíteni a gyanús vagy igazoltan fertőzött fekvőbetegeket a többiektől. A várókban pedig egy méter távolságot kell biztosítani a várakozók között.

Kontaktkutatásra csak az igazolt fertőzötteknél kerül majd sor, de a tünetmentes kontaktok PCR tesztelése csak akkor kötelező, ha egészségügyi ellátórendszerben vagy tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

    Emellett járványügyi megfigyelés alá vonható minden, valószínűsített vagy igazolt fertőzöttel szoros kapcsolatba került személy. A járványügyi megfigyelés 10 napig tart, az érintettnek az otthonában (kijelölt helyen) kell maradnia, a járványügyi megfigyelés pedig nem lesz feloldható 2 negatív PCR-teszttel sem. Ha a tíz nap alatt tüneteket produkál a járványügyi megfigyelés alatt álló személy, akkor valószínűsített esetnek kell minősíteni. Amennyiben tüneteket nem produkál, 10 nap múlva, negatív teszt nélkül is letelik a járványügyi megfigyelés.

(444.hu)