Müller Cecília

Müller: meghalt egy koronavírusos csecsemő, de nem a Covid okozta a halálát

Ország
Koronavírus

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás – közölte Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján.

Hozzátette, már 2 608 084 fő kapta meg az első vakcinát. 1 077 947 ember pedig már a második oltáson is túl van.

Ezzel a magyarok 26 százaléka beoltottá vált.

Sok szorgos kéznek köszönhető mindez. Továbbra is ötféle vakcinával oltunk, valamint tárgyalunk hatásos és biztonságos vakcinák beszerzéséről is. A Janssen vakcinából 28 800 adag várható. Ez egy egyadagos oltóanyag – fogalmazott.

Az országos tiszti főorvos tragikus hírt közölt. Tájékoztatása szerint az elhunytak listájában egy 8 hónapos csecsemő is megjelenik majd. Hangsúlyozta azonban, hogy

a csecsemő nem koronavírus-fertőzésben halt meg, halálának oka vérmérgezés volt.

A környezetében sokan fertőződtek koronavírussal, így nála is igazolták, de egyértelműen kimutatták a kórokozó meningococcus baktériumot.

Azért került fel a listára, mert kimutattuk nála a koronavírust, de nem ez volt a halál oka. Az első perctől kezdve transzparenst adatszolgáltatást nyújtunk. Aki az elhalálozás idején koronavírusos volt, a halál okától függetlenül megjelenítjük a statisztikákban.

Nem tudtunk eddig azonosítani olyan gyereket, aki koronavírus-fertőzésben halt volna meg

– jelentette ki.