Fokossal és medvével fenyegetik Márki-Zay Pétert Erdélyből

Ország

Erdélyi körútja során Székelyudvarhely polgármesterével is találkozna Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás győztese.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere arra kérte a város lakóit, hogy mondják el Facebook-kommentben a véleményüket: fogadja-e hivatalosan Márki-Zay Pétert vagy sem.

A Transindex szerint Gálfi azt írta, hogy megvan a személyes véleménye az idézőjeles ellenzéki összefogásról és azokról, akik képesek összefogni Gyurcsány Ferenccel. Azt is hozzáteszi, hogy

ő maga a Fidesz-kormányt tartja a város „hiteles partnerének”, és hogy személy szerint nem szeretne részt venni a várost támogatók ellenfelének kampányában.

Ugyanakkor érti, hogy nem magánemberként írtak neki, és hogy polgármesterként nem a saját, hanem a vásárhelyiek meggyőződését kell képviselnie. Ezért döntött úgy, hogy a Facebook-oldalán megkérdezi a lakosság véleményét, hogy fogadja-e Márki-Zayt, vagy sem. A posztot a polgármester később törölte.

Orbán Viktor jövőbeni kihívójának a magyar kormány által több milliárd forinttal támogatott Erdélyi Médiatér Egyesület egyik vezetője pedig ezt üzente:

Neked most mire kellünk, Péter? A szavazatunk miatt jönnél, ugye? De akkor te is ugyanolyan vagy, mint a többiek! Miért nem jöttél korábban, Péter? Csak a kampány, mi? De akkor kellünk mi ehhez, Péter, mármint személyesen, mi, székelyföldi magyarok? Eddig nem voltál ránk kíváncsi, van garanciád arra, hogy nem csak a választásokig-választásokra kellünk? S hát az adott szóval hogy állunk, Péter? Ugyanis az nem szent se neked, se Gyurcsánynak, fő szövetségesednek

– olvasható Szőke László írásában

Székelyhon portálon olvasható cikk így folytatódik:

Gyere, Péter! Mert kérdéseink, na, azok aztán vannak. Például az is, hogy eddig románok voltunk, partnered és támogatód, Gyurcsány szerint egyenes tagjai a 23 millió románnak. Így. Óriásplakátokon is hirdették, ugye emlékszel te is, Péter? Akkor hogyan lettünk hirtelen mégis magyarok, Péter? Úgy, bele a hirtelen jelenbe, miután megnyertél valami előválasztást vagy mit. Gyere, Péter, legalább te fedezd fel hirtelen, hogy miként lesz egymillió „románból” magyar. Erdélyi magyar vagy mi.

Majd a fizikai erőszak is szóba kerül, ha burkolt formában is:

A medvékre való tekintettel mostanában a fokos is kézközelben van nálunkfelé, de ezt nehogy fenyegetésnek vedd, nem az, így védünk téged is, ha netán medvével találkoznál, s fel is ismernéd, hogy az a valami, az bizony medve. Egy nagy büdös medve.

Az erdélyi fideszes publicista szerint Márki-Zay majd neki nem tetsző kérdéseket is kaphat. De azért csak jöjjön:

Fájni fog, Péter, fájni fog. De gyere! Elleszünk veled is valahogy, mint a medvével. Az is egyszeri találkozó szokott lenni. Mondják…

– olvasható Orbán Viktor külhoni hívének cikkében.