Az ománi üzletről hirdet ki információkat ma az Országgyűlés

Ország

A különleges jogrenddel, a kormányzati igazgatással, valamint a miniszterelnök és a miniszterek fizetésével összefüggő törvényjavaslatról határoz keddi ülésén az Országgyűlés. Az Ománnal kötött a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodást most tervezik kihirdetni.

A 9 órakor kezdődő ülésen a napirend előtti felszólalásokat követően lesz a zárószavazás a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, az egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról.

Megkezdődik a honvédelmi adatkezelésekről szóló, indoklással együtt 134 oldalas törvényjavaslatot tárgyalása a parlamentben. Az újraszabályozott különleges jogrend miatt új honvédelmi törvény lép hatályba novemberben, ezzel indokolja a kormány a honvédelmi célú adatkezelési szabályok felülvizsgálatát.

Az Országgyűlés megvitatja az Állami Számvevőszék 2021-es szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámolót is.

Általános vita lesz a magyar kormány és a Visegrádi Szabadalmi Intézet közötti székhely-megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról, amely rendezi az intézet jogi státuszát, illetve meghatározza a tisztségviselőknek biztosított mentességek és kiváltságok körét.

Uniós jogharmonizáció a célja annak Nagy-Britanniával kötött beruházásvédelmi egyezmény megszüntetésének, amely szintén szerepel a napirenden. Ugyanakkor az Ománnal kötött a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodást most tervezi kihirdetni az Országgyűlés.

Kapcsolódó információ:

A Perzsa- (Arab)-öböl országai nagy lehetőségeket tartogatnak a technológiaorientált magyar vállalatok számára, ezért a kormány minden eszközzel támogatja térségbeli beruházásaikat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ománban, Maszkatban – számolt be az MTI 2022 februárjában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető ománi kollégájával, Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood Albusaidivel közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a magyar gazdaság sikeresen állt ellen az elmúlt két év válságának, ami jó alapot teremt a gazdaság dimenzióváltására. Ehhez szerinte arra van szükség, hogy a magyar cégek a nemzetközi piacokon is terjeszkedni tudjanak, és a külföldön szerzett profitjuk hozzájáruljon a hazai gazdaság sikeréhez. Omán ebből a szempontból jó célpontnak bizonyult – szögezte le.

Mint mondta, a partnerség gerincét jelenleg a Mol Nyrt. és a helyi olajtársaság stratégiai együttműködése adja. Egyes magyar vállalatok azonban a kormány támogatásával készek részt venni például a megújuló energiaszektor kiépítésében is, követve a globális energiaágazat innovatívabbá válását.

Szijjáró Péter közölte: maszkati útjára 24 cég képviselője kísérte el, és a nap folyamán megállapodás született arról, hogy egy magyar vállalat mintegy tízmillió euró értékben napelemparkot létesít a közel-keleti országban. Emellett arról is beszámolt, hogy a két ország beruházásvédelmi egyezményt írt alá, a magyar Eximbank pedig 56 millió dolláros hitelkeretet nyitott, így megteremtették a további beruházások jogi és pénzügyi alapját.

(MTI)

Fotó:
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood Albusaidi külügyminiszter

https://debreceninap.hu/orszag/2019/10/22/szijjarto-peter-megnyitotta-az-omani-magyar-kepviseletet/