Volán, busz, utazás

Mávinform: év végi, újévi közlekedési rend a MÁV-Volán-csoportnál

Ország

A szilveszterkor és újévkor várható nagyobb utasforgalom miatt a MÁV-Start, a Volánbusz, és a MÁV-HÉV járataival utazóknak azt tanácsolja a MÁV-Volán-csoport, hogy elővételben vagy online vásárolják meg a jegyüket – közölte a Mávinform pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint év végén, szilveszterkor és jövő év elején sem változik a naptári naphoz képest a vasúti közlekedési rend, azaz 30-án pénteki, 31-én szombati, újév napján vasárnapi, január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

Január 2-ig a frekventált napokon a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest, a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, a Budapest-Szolnok-Békéscsaba, a Budapest-Pécs vonalon az InterCity vonatok, továbbá a dél-balatoni vonalon a Balaton és a Tópart IC-k, a Budapest-Győr-Sopron, illetve Szombathely közötti InterCity-k, valamint a Göcsej és Bakony InterCity-k Zalaegerszeg és Szombathely felé szükség esetén több kocsival közlekednek “az utasforgalom függvényében és a lehetőségekhez képest” – írták.

A kommünikében kitértek arra, hogy a gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt január 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

A Volánbusz járatai december 31-én, szilveszterkor szabadnapi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak.

Január 2-6. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok. Január 7-én szabadnap, 8-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 9-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak – írták.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek – hívták fel a figyelmet.

A HÉV-járatokról azt írták, hogy december 31-éről január 1-jére virradó éjszaka valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai eljutás.