Joe Biden Varsóban

Biden erős üzenete: Oroszország sohasem győz Ukrajnában

Európa Ország Világ

A brutalitás soha nem változtat az emberek szabadságvágyán, Oroszország sohasem győz Ukrajnában – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden a varsói Királyi Vár kertjében mondott beszédében.

Az amerikai elnök az ukrajnai háború kitörése első évfordulójának napjaiban érkezett Lengyelországba. Az összegyűlt tömeg előtt kijelentette: “Alapvető kérdéssel, valamint a legfőbb értékeink védelmét illető kötelezettségvállalásokkal állunk szemben: védeni fogjuk-e az agresszióval szemben a nemzetek szuverenitását, a szabadságot, kiállunk-e a demokrácia mellett?”. Hozzáfűzte: az igenlő válasz már egy évvel ezelőtt ismert volt.

“Az ukránok hazaszeretete győzni fog, ma, holnap, mindörökké” – fogalmazott. “A brutalitás soha nem változtat az emberek szabadságvágyán, Oroszország sohasem győz Ukrajnában” – húzta alá .

Bejelentette a Moszkvával szembeni szankciók kiterjesztését, kilátásba helyezte a “háborús bűnösök” megbüntetését, és “szent eskünek” nevezte a NATO-alapszerződés kollektív védelemről szóló ötödik cikkét. Hangsúlyozta: a NATO védeni fogja a nemzetek és a demokráciák szuverenitását.

Putyin tévedett, az ukrán nemzet nagyon erős, a demokráciák pedig egységesek – mondta.

“A NATO finlandizációja helyett az orosz elnök Finnország és Svédország NATO-sítását láthatja” – utalt Finnország második világháború után megszerzett semleges státuszára, amely a Szovjetunióval kialakított jó gazdasági kapcsolatok mellett lehetővé tette a skandináv ország belpolitikai szabadságának, társadalmi rendszerének megőrzését.

Biden felidézte a tavaly októberben elfogadott, Ukrajna területeinek orosz megszállását elítélő ENSZ-határozatot. “Ma még egyszer az oroszokhoz fordulok. Az Egyesült Államoknak és Európa nemzeteinek nem áll szándékában Oroszország elfoglalása” – jelentette ki, hozzáfűzve: Washington szövetségesei nem Moszkva ellenségei.

Putyin elnök viszont – mondta – “a háborút választotta, az ő választását jelenti minden nap, amikor a háború folytatódik”. Kijelentette: ha Oroszország abbahagyná az Ukrajnával szembeni támadásokat, a háború véget érne.

Ukrajna végét jelentené, ha megszűnne védekezni, ezért “közösen meg kell bizonyosodnunk arról, hogy Ukrajna képes a védekezésre

– mondta az amerikai elnök.

Az 1980-as évekbeli lengyel Szolidaritás mozgalom hagyományát felidézve, Biden megemlítette a mai fehérorosz ellenzéket, valamint az uniós csatlakozásra törekvő moldovai társadalmat is.

Váratlanul utazott Kijevbe Joe Biden amerikai elnök

Az amerikai elnök beszéde előtt felszólalt Andrzej Duda lengyel elnök is. Párhuzamba állította a Szolidaritás mozgalom szellemiségét a jelenlegi ukrán menekülteknek nyújtott segítséggel. Fegyverek küldését is szorgalmazta, hogy Ukrajna védőinek legyen mivel harcolniuk.

“Ne habozzatok, ne féljetek!” – mondta a lengyel elnök, hozzátéve: ma Oroszországgal nem lehet helye “a szokásos üzletmenetnek”, hiszen ahol “vért ontanak, ott tisztességes ember nem üzletel”. A NATO feladata a szabad világ védelme – hangsúlyozta, megköszönve Bidennek Ukrajna bátor támogatását.