NAV: május 31-éig kell elszámolniuk a 2021-ben 1 százalékos felajánlásban részesült civilszervezeteknek

Ország

A hónap végéig kell elszámolniuk a 2021-ben 1 százalékos felajánlásokban részesült civilszervezeteknek – hívta fel a figyelmet pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-nek küldött közleményében.

Részletezik, hogy a 21KOZ közleményben jelölni kell az szja 1 százalékos összeg felhasználását, amit a NAV 2021. január 1-jétől 2021. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a kedvezményezett a 20KOZ közleményében tartalékolt.

A tájékoztatás szerint az elszámolásra kötelezett kedvezményezettek májusban két alkalommal kaptak elektronikus levelet a NAV-tól az elszámolandó összegekről, utoljára május 25-én.

Ha a civilszervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a 21KOZ közleményben tartalékolt és a 2021. január 1-jét követően kiutalt összegek felhasználásáról a 23MKOZ bizonylaton.

Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt és a regisztrációjának törlését kéri, ebben az esetben is a 23MKOZ bizonylaton kell elszámolni és a fel nem használt összeget a benyújtással egy időben visszafizetni – tájékoztatott a NAV.

Ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat a NAV felhívása ellenére nem javítja, a hivatal kizárja a 2024. évi kedvezményezettek közül – írj közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A 21KOZ közlemény és kitöltési útmutatója a NAV honlapjáról letölthető.

(MTI)