Tápegységek, vezérlések – a LED szalag üzemeltetése

Party Zone

Manapság igen közkedveltté vált a LED szalaggal való díszítés, melyet előszeretettel használunk mind az otthonok hangulatosabbá tételére, mind pedig üzlethelyiségek, irodák dekorációjaként. Ezen világítás üzemeltetése nem egyszerűen konnektor segítségével működik, de akkor mégis hogyan?

A LED szalag, mint népszerű világítás 

Sokak szerint az egyik legjobb találmány a LED szalag, melyet rendkívül sokoldalúan, sokhelyütt felhasználhatunk a világítás tervezésekor. Népszerű termék, melyet ha megismerünk, könnyen megszeretünk. A hatékony és gazdaságos világítás mind magánemberként, mind üzlet vagy iroda tulajdonosaként fontos. 

A LED szalag tökéletes megoldás egy kellemes hangulatvilágítás megteremtésére hálószobánkban, dekorációként a nappaliba vagy a megfelelő fajtájú kivitellel a teraszon, a kertben is.

Dekorációként népszerű az üzletek kirakatába, a vendéglátóegységek pultjára vagy akár a vendégtér otthonosabbá tételére. Előszeretettel használják közösségi terek megvilágítására olyan helyeken, ahol kevesebb a fény, de az erősebb megvilágítás nem szükséges. 

Tápegység és vezérlés, avagy ezekre figyeljen a kivitelezéskor

Eldöntöttük, szeretnénk egy LED szalag világítást. A megvalósítás előtt azonban ismerjük meg a működését, a kivitelezéshez pedig szükség lesz egy tápegységre, illetve a vezérléséről is dönteni kell, amihez a Ledkor.hu minőségi termékei megoldást kínálnak. 

Mindenekelőtt válasszuk ki a megfelelő tápegységet. Attól függően, mekkora hely áll rendelkezésre, gondolja át a választást. A nagyobb teljesítményű tápegységek nagyobbak, bizonyos esetben megoldható velük több LED szalag üzemeltetése is. A tápfeszültségnél figyeljünk a 12 vagy 24 voltra, mert ezzel megegyezően kell a LED szalagot is kiválasztani. 

Ahhoz, hogy a világítást működtessük, vezérlésre van szükség. Kérdés, hogy fehér vagy RGB LED szalagot választ-e, mert a vezérlőről is ennek megfelelően kell dönteni. Míg a fehér LED szalag esetében a fény intenzitását tudjuk szabályozni, addig az RGB vezérlésnél a hangulathoz megfelelő színt is beállíthatjuk. A vezérlés távirányítója lehet infrás vagy rádiófrekvenciás, melyek közül ideális választás az utóbbi, ha nem látni rá közvetlenül az eszközre.

Mire figyeljünk kültéren a tápegység és vezérlés kapcsán?

Tavasszal, nyáron sok teraszra, kertbe kerül LED szalag világítás, így erről is essen néhány szó. Amikor tápegységet és vezérlést választ, több dologra figyeljen.

Amennyiben kültéren kerül a tápegység elhelyezésre, a megfelelő védelméről gondoskodni kell, a vízálló tápegység ez esetben a jó választás. 

Mindenképp a rádiófrekvenciás vezérlés ajánlott, mivel nagyobb a hatótávolsága, illetve ha beépített a vezérlés egy dobozba, akkor az infratávirányító nem tudja vezérelni.

Használja ki bátran beltéren és kültéren is a LED szalag világítás sokoldalúságát!