Több százezret és ékszereket vittek el a trükkös tolvajok

Rendőrség
Az idős nő elhitte, hogy rokona ismerősei a jól öltözött férfiak, akik előbb segítségét kérték, majd megtakarított pénzével távoztak. Ahhoz, hogy hasonló eset ne történjen, fogadják meg a rendőri tanácsokat

Egy 88 éves néni esett áldozatául a trükköt alkalmazó férfiaknak 2015. január 16-án Debrecenben, akik miután a néni bizalmába férkőztek, bejutottak lakásába, majd megtudva megtakarított pénze és értékei helyét, megszerezték azokat és távoztak.

A nyomozás adatai szerint a nénihez egy számára ismeretlen, jól öltözött, udvarias férfi csengetett be, aki egy rokonára hivatkozva azt kérte, hogy váltsa fel 20 000 forintos bankjegyét. A néni beengedte a lakásába a férfit, akinek először azt mondta, hogy nem tudja felváltani a pénzét, sőt azt kérte tőle, hogy írja fel nevét és elérhetőségét egy papírra, hogy az unokahúgát tájékoztatni tudja látogatásáról. A férfi valamilyen indokkal kiment a házból, de a konyhaasztalon hagyta a felváltásra kért bankjegyet, hogy a néni őt a bizalmába fogadja. Ekkor a néni bement a szobába, elővette rejtekhelyéről a zárható lemezkazettáját és kivett belőle 2 darab 10 000 forintos bankjegyet, hogy átadja a férfinak. A lemezkazettát a kanapén hagyta, azzal, hogy majd később visszateszi a helyére. A férfi két másik férfival jött vissza és a gépkocsijukhoz egy flakonba meleg vizet, valamint egy darab drótot kértek tőle, mely a hátsó kamrában volt, ahová egyikük el is kísérte a nénit. Mindannyian kijöttek a lakásból, de a néni csak retesszel zárta be az ajtót, így míg ő az egyik férfival hátrament a drótért, a másik kettő bement a lakásba, megszerezték a lemezkazettában tárolt több százezer forintját és arany ékszereit.

Ahhoz, hogy az idősek sérelmére ne történhessen hasonló bűncselekmény, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya ismét arra kéri az időseket, hogy az áldozattá válásuk megelőzése érdekében, fogadják meg tanácsaikat.

  • Legyenek az ismeretlenekkel szemben bizalmatlanok!
  • Ne engedjenek be idegent a lakásukba, akkor se, ha családtagra, ismerősre hivatkoznak, és főleg akkor ne, ha egyedül tartózkodnak otthon!
  • Ne váltsanak fel pénzt a lakásukba becsengetőknek!
  • Idegen jelenlétében megtakarított pénzük helyét ne keressék fel!
  • Értékeiket, pénzüket tartsák biztonságos helyen, annak helyéről csak családtag tudjon, idegen személynek soha ne mutassák meg hol tarják azokat!
  • Lakásukat, ha elhagyják – még ha az udvarra mennek is ki –, mindig zárják be az ajtót kulccsal is!
  • Házalóknak ne nyissanak ajtót, ne engedjék be őket otthonukba, ne vásároljanak tőlük!

A rendőrök azt is kérik az idősektől, hogy amennyiben gyanús személy járt náluk, vagy bűncselekményt követnek el a sérelmükre, illetve annak megtörténtét észlelik, haladéktalanul hívják a rendőrséget a 107-es, vagy 112-es központi segélyhívó számok egyikén!