50.000 forint pénzbüntetés lopás vétsége miatt

Rendőrség

A Szigetvári Járásbíróság a napokban tárgyaláson kívül meghozott büntetővégzésével L. G. vádlottal szemben dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt 50.000 forint pénzbüntetést szabott ki.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2019. március 5. napján 10 óra körüli időben L. G. vádlott Szigetvárról Nagypeterdre utazott autóbusszal. Nagypeterdről gyalogosan indult katádfai lakóhelyére. Amikor elhaladt egy nagypeterdi háznál lévő kerékpártároló előtt, észrevette a H. T. sértett tulajdonát képező, lezárt Mountainbike típusú kerékpárt. A vádlott úgy döntött, hogy a kerékpárat magával viszi. Először egy nagypeterdi asszonyhoz csöngetett be, akinek azt állította, hogy a kerékpár az ő tulajdona, de annak elhagyta a kulcsát, és egy fűrészt kért kölcsön, hogy elvághassa a kerékpárláncot. Az asszony a kérés teljesítését megtagadta, ezért a vádlott a szomszédban lakó férfihez csöngetett be, aki kölcsön adott egy fűrészt a vádlottnak, majd a kapuból figyelte őt.

A vádlott megpróbálta a fűrésszel elfűrészelni a sértett kerékpárjának zárját, de mivel ez nem sikerült, a fűrészt kölcsönadó férfi egy fogóval odament hozzá, és segített elvágni neki a láncot. Ezután a vádlott visszaadta a fűrészt, a fogót, és átadta az elvágott láncot is a rajta lévő lakattal a segítséget nyújtó férfinek, majd a kerékpárral Katádfára indult.

A rendőrség 2019. március 19. napján a vádlott lakóhelyén a kerékpárt lefoglalta, és a sértett részére kiadta. A kerékpár zárására használt elvágott láncot pedig 2019. március 6. napján foglalták le a lopásnál tudtán kívül segédkező nagypeterdi férfinél.

A kerékpár értéke 16.000 forint volt, a lopással okozott kár megtérült. A zár megrongálásával a vádlott további 2.230 forint kárt okozott, melyből 1.980 forint kár a lánc lefoglalásával és a sértettnek történő kiadásával megtérült, a fennmaradó 250 forint kár H. T. sértettnek történő megfizetésére pedig büntetővégzésében kötelezte a bíróság a vádlottat.