Prostitúcióra kényszerítettek nőket az emberkereskedők

Rendőrség

A Baranya Megyei Főügyészség emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt emelt vádat két férfival szemben, akik közül az egyik a másiktól egy nőt vásárolt azért, hogy külföldön prostituáltként dolgoztassa.

A vádirati tényállás szerint az egyik férfi 2017. évtől kezdődően a vele érzelmi kapcsolatba kerülő nőket rávette arra – ha szükséges volt, akkor erőszakkal vagy fenyegetéssel – , hogy prostituáltként pénzt keressenek neki. Az egyik sértettel középiskolában osztálytársak voltak. Szerelmi kapcsolat alakult ki közöttük, majd miután az iskolát elvégezték 2017-ben, a lány a vádlotthoz költözött.

Ezután a férfi közölte a barátnőjével, hogy prostitúciós tevékenység végzésével kell gondoskodnia a megélhetésükről. A sértett kezdetben tiltakozott ez ellen, a vádlott azonban megfenyegette, megverte őt. A barátnő a bántalmazás hatására beleegyezett abba, hogy szexuális tevékenységet folytasson külföldön. Ezt követően a barátnő 2021 júniusáig – többek között Svájcban – prostituáltként dolgozott, az ott keresett pénzt a férfinak adta. A  nőt többször tiltakozott a munkája miatt, azonban ilyenkor a férfi megverte, így a lány nem mert ellenkezni. A négy év alatt a férfi közel 4 millió forint jövedelemre tett szert a sértett szexuális tevékenységéből.

A vádlott 2018-ban egy közösségi felületen került kapcsolatba egy másik nővel, aki szerelmes lett a férfiba. Egy idő után összeköltöztek, majd miután a pénzük elfogyott, a férfi felszólította ezt a barátnőjét is, hogy külföldre kell mennie prostituáltnak. A sértett erre nem volt hajlandó, ezért a vádlott őt is bántalmazta. A férfi az együttélésük alatt többször próbálta rábírni a sértettet a külföldi munkára, azonban a nő minden alkalommal nemet mondott, majd a kapcsolatuk megszakadt a vádlott erőszakos magatartása miatt.

2021 márciusában a férfi Dombóváron 150.000 forintért megvásárolt egy kábítószer hatása alatt álló nőt a másik elkövetőtől azért, hogy őt Olaszországban prostituáltként dolgoztassa. A megvásárolt sértettet a férfi a lakására vitte, ahol fogvatartotta, majd a sértettnek azt mondta, hogy csak akkor engedi el, ha az érte adott pénzt kifizeti. Mivel a nő nem volt hajlandó prostituáltként dolgozni és a vételárat sem fizette vissza, végül a férfi a sértettet elengedte.

A vádlottak többek között a szexuális cselekmény végzése érdekében, fenyegetéssel kényszerítve, a sértett sanyargatásával elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettét valósították meg, mely bűncselekmény büntetési tétele 5 – 15 évig terjedő szabadságvesztés.

A vádlottak letartóztatásban vannak.