Embercsempészt fogtak el Újmohácson

Rendőrség

A Mohácsi Járási Ügyészség török embercsempész ellen nyújtott be vádiratot, aki migránsokat akart csempészni.

A vád szerint a férfi 2022. év elején, Franciaországban megbízott egy ismeretlenül maradt személyt azzal, hogy a vádlott testvérét és három ismerősét – török állampolgárokat –  illegálisan Ausztriába szállítsa 3.500 euróért.

A négy török állampolgár repülőgéppel Szerbiába utazott, ismeretlen embercsempészek segítségével jutottak el a magyar határhoz, azt január 27-én lépték át illegálisan. A megadott koordináták alapján jutottak el arra a helyre, ahol segítőjükre kellett várniuk, a segítő azonban nem érkezett meg.

A vádlott Bécsbe utazott, közben üzenetváltásokon és hanghívásokon keresztül tartotta a kapcsolatot az egyik illegális határátlépővel, akitől megtudta, hogy a sofőr nem érkezett meg értük. A férfi ezért gépkocsival Magyarországra utazott. Újmohács területén, január 28-án, a délutáni órákban vette fel gépkocsijába testvérét és a három másik török állampolgárt azért, hogy őket Franciaországba szállítsa.

Az embercsempész gépkocsiját az újmohácsi kompkikötőben a rendőrök megállították.

A vádlott letartóztatásban van.

Cselekménye több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének megállapítására alkalmas. A bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.