Pénzhamisítók ellen emeltek vádat Budapesten

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt 10 személlyel szemben, akik közül ketten nagy mennyiségű hamisított 20.000 Ft-os bankjegyeket készítettek, egy társuk anyagi hozzájárulással segítette őket, a többi vádlott pedig a forgalomba hozatalban vett részt.

A vádirat szerint két férfi – az egyik 49, a másik 39 éves – legkésőbb 2019. év elején megállapodott abban, hogy informatikai és egyéb eszközök segítségével, nagy mennyiségben, valódi 500 Ft-os bankjegyekből hamisított 20.000 Ft-os bankjegyeket készítenek, amiket ezután értékesítenek.

A vádlottak a hamisításhoz szükséges eszközöket (pl. festék, halogénlámpa, lézernyomtató, lamináló gép) közösen szerezték be, majd a hamisítványokat egy XIV. kerületi lakásban készítették. Ennek során vegyi módszert is alkalmaztak, számítástechnikai eszközöket használtak, továbbá a hamisított bankjegyeken a biztonsági elemeket is imitálták. A vádlottak által készített hamisítványok megtévesztésre alkalmasak voltak. A hamisításhoz szükséges anyagi háttér biztosításában egy barátjuk is közreműködött.

A 49 éves férfi az elkészült hamisított bankjegyek egy részét – az ügyben szintén vádlott – fián keresztül hozta forgalomba, másik részét pedig a 39 éves vádlott-társa értékesítette, a bankjegyek értékének 30-35%-áért.

Az ügy további 6 vádlottja a hamisított bankjegyek forgalomba hozatalában vett részt úgy, hogy az általuk megszerzett hamisítványokat – általában kisebb értékű vásárlások alkalmával – fizetőeszközként használták. Ennek eredményeként egyrészt a vásárlások értékének, másrészt a visszajáróként kapott valódi pénz értékének megfelelő összegű haszonra tettek szert. A vádlottak fővárosszerte, valamint Pest megyei és más településeken, jellemzően dohányboltokban, gyorséttermekben, drogériákban, gyógyszertárakban, de cukrászdában és zöldségesnél is fizettek a hamisított bankjegyekkel.

A két pénzhamisító vádlott 2019. év elejétől 2019. év végéig legalább mintegy 500 db hamisított 20.000 Ft-os bankjegyet készített, és vádlott-társaik révén legalább ugyanennyi hamisított bankjegy került forgalomba. A forgalomba hozott hamis pénz értéke összesen mintegy 10.000.000 Ft volt.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben összesen 10 személlyel szemben – több terhelt esetében bűnszövetségben elkövetett – pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat. A főügyészség a vádiratban – a terheltek büntetőjogi felelősségének függvényében – végrehajtandó, vagy felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást is indítványoz.

Az ügyhöz kapcsolódó felvételen a forgalomba hozatalban részt vevő egyik vádlott látható, aki három különböző helyszínen fizet a hamisított bankjegyekkel.

https://youtu.be/R2yi2TOXUvY