idős, öreg, nyugdíjas, lakosság

Idősekre specializálódott a pécsi csaló

Rendőrség

A Pécsi Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésérére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, aki egy 81 éves sértettől akart pénzt kicsalni.

A vádlottat korábban már többször elítélték idősek sérelmére elkövetett csalások miatt.

A vád szerint a férfi 2021 decemberében, Pécsett, a sétáló utcában megszólította a 81 éves sértett hölgyet. A férfi előadta, hogy családi körülményeiből eredően – ikrei közül egyik gyermeke meghalt, felesége kórházban van – anyagi nehézségei vannak, erre tekintettel 30.000,- forintot kért a sértettől azzal az ígérettel, hogy azt a következő napon visszafizeti.

A sértett a férfit megsajnálta, ezért elmentek a legközelebbi bankautomatához, ahol azonban készpénzt nem tudtak felvenni, ugyanis az idős hölgynek nem jutott eszébe a bankkártyájához tartozó PIN kód.

Emiatt a vádlott elkísérte a sértettet a legközelebbi bankfiókba, hogy ott készpénzt tudjon felvenni.

Miközben a bankhoz tartottak, a vádlott azt kérte a sértettől, hogy senkinek ne említse a kölcsönadást. Az idős hölgynek a vádlott magatartása gyanússá vált, ezért miután bementek a bankfiókba, a sértett az ügyfélpultnál ülő ügyintézőnek elmondta, hogy szerinte beakarják csapni, ezért ne adjon neki pénzt.

A sértett segítségkérésére tekintettel az ügyintéző az ügyfélváróba ment, időközben azonban a vádlott távozott a bankfiókból.

A férfi a sértett idős állapotát kihasználva akart pénzhez jutni.

A Pécsi Járásbíróságon a vádlottal szemben ugyanilyen jellegű bűncselekmények miatt jelenleg is folyamatban van büntetőeljárás, ahol a férfi ugyanezzel a történettel csalt ki pénzt idős sértettektől.

Az elkövető cselekménye a csalás minősített esetének a megállapítására alkalmas, melynek büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

Fotó: illusztráció / Frank Yvette