Felmentették Bige Lászlót a vesztegetés vádja alól

Rendőrség

A Nyíregyházi Törvényszék a 2023. április 25-én kihirdetett ítéletével Bige Lászlót, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt tulajdonosát a vesztegetés elfogadásának bűntette alól felmentette. – közölte a Nyíregyházi Törvényszék.

A vád szerint a vádlott 2009. év végén üzleti kapcsolatba került a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójuk során Bige László felajánlotta,  hogy elintézi, hogy a cégétől nagy mennyiségű, 50%-kal valótlanul leértékelt műtrágyát kapjon, melyet saját vevőkörének így haszonnal tud tovább értékesíteni, részben számla nélkül. Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak. A fenti megállapodás alapján több ezer tonnányi, valótlanul leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki a vevői részére azt haszonnal értékesítette. A készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010. januártól októberig több alkalommal befolyt, összesen 135.400.000 forintot a vállalkozó átadta a vádlottnak, a valótlan leértékelés ellentételezéseként.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján kétséget kizáróan nem tudta megállapítani, hogy a vádlott a találkozó alkalmával valóban tett-e vesztegetési ajánlatot, továbbá a rendelkezésre álló bizonyítékok azt igazolták, hogy a vállalkozóhoz kiszállított műtrágyáknak kizárólag egy részét értékelték le, 25%-os mértékben. A vállalkozó a büntetőeljárás során ellentmondásos vallomást tett, így egyértelműen nem lehetett megállapítani, hogy a vádlott a 2009-es találkozó alkalmával valóban ígéretet tett-e a saját cége áruinak valótlan leértékelésére.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a vádlott bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása iránt fellebbezett, míg a vádlott és védője tudomásul vették a döntést.