Meghalt

Nagyfeszültségű vezeték okozta a rakodómunkás halálát a szentlőrinci vasútállomáson

Rendőrség

A Szigetvári Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be két férfival szemben, akik vasúti vagonokba rakodás során nem gondoskodtak a biztonságos munkavégzés feltételeiről, ezzel gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki a rakodást végző munkás életét, aki áramütés következtében meghalt.

A vád szerint az egyik vádlott egy gazdasági társaság ügyvezetője, a másik vádlott és a sértett a társaság alkalmazottja volt. A cég ömlesztett termény vasúti kocsikba rakodását végezte 2021. április 20-án a szentlőrinci vasútállomáson egy rakodógéppel úgy, hogy a gép felülről juttatta be a terményt a vagonokba. Az ügyvezető a másik vádlottat bízta meg a gépkezelői munkával, mellé segítőnek beosztotta a sértettet. Az ügyvezető a helyszínen nem jelent meg, és munkavédelmi oktatást sem tartott.

A gépkezeléssel megbízott vádlott a rakodás előtt átvette a rakodási engedélyt, amiben szerepelt az, hogy a 8-as számú vágány feletti felsővezeték nincs feszültségmentesítve, továbbá, hogy a nagyfeszültség alatt álló berendezéseket tilos 3,2 méternél jobban megközelíteni. A vádlott nem olvasta el a rakodási engedélyt, így nem szerzett tudomást arról, hogy nem történt feszültségmentesítés.

A rakodásra leállított szerelvény utolsó vagonja a nagyfeszültségű felsővezeték alatt állt és a munkagép részei is 1 méternél közelebb voltak a vezetékhez. A sértett felmászott az utolsó vagonba, hogy irányítsa a szállítószalag csőrét, amikor a nagyfeszültségű légvezeték áthúzott rá. A sértett ruházata ettől meggyulladt és a teljes teste megégett, aminek következtében 3 nap múlva elhunyt.

Az ügyvezető megszegte a munkához kapcsolódó biztonsági követelményekről szóló szabályzatok rendelkezéseit, a másik vádlott sem tartotta be a munkavédelmi szabályokat.

A férfiak foglalkozási szabályszegése és a sértett halála között ok-okozati összefüggés áll fenn.

A Szigetvári Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a két férfit, akiknek büntetőjogi felelősségéről a Szigetvári Járásbíróság fog dönteni.