Fegyházra ítélte a Pécsi Törvényszék a Molotov-koktéllal leckéztető férfiakat

Rendőrség

A Pécsi Törvényszék a 2023. november 27-én megtartott nyilvános tárgyaláson kihirdetett ítéletével különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére, társtettesként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, rongálás bűntette és két rendbeli rongálás vétsége miatt O. M. elsőrendű vádlottat hét év hat hónap, O. J. másodrendű vádlottat pedig öt év hat hónap fegyházra ítélte. Megállapította, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a sértettek – anya és fia – szívességi lakáshasználókként laktak egy baranyai település egyik házában. 2022 augusztusa óta a ház középső szobájában tartották a személyes tárgyaikat.

2022. augusztus 13. előtt az elsőrendű vádlott férfi is az ingatlanban lakott, és a sértett férfival aludt egy szobában. A sértettek több alkalommal mutatkoztak a település közterületein, a másodrendű vádlott férfi is tudomással bírt az ott tartózkodásukról. Mindkét vádlott – eltérő okok miatt – neheztelt a sértett férfire: egyikük munkából, a másik családi kapcsolatból eredő problémák miatt.

2022. augusztus 12-én a sértett nő és fia a település egyik kocsmájában töltötték a délutánt, sört ittak. Csatlakozott hozzájuk az elsőrendű vádlott is. A sértettek 19:00 és 21:00 óra között indultak a lakhelyükként szolgáló ingatlanhoz, ahol vacsoráztak, majd aludni mentek. A sértett férfi a konyha melletti szobát, édesanyja az utcafronthoz legközelebb eső szobát használta.

2022. augusztus 12-én 22:00 és 23:00 óra közötti időben a vádlottak megbeszélték, hogy megleckéztetik a sértett férfit korábbi konfliktusaik miatt. Az ittas állapotú elsőrendű vádlott ötletére ún. Molotov-koktélt készítettek: két sörösüveget benzinnel töltöttek meg, majd az üvegek nyílásába az elsőrendű vádlott egy-egy zoknit helyezett, melyek kanócként funkcionáltak.

Ezt követően, 2022. augusztus 13-án hajnali 2:30 óra körüli időben a vádlottak a sértett férfi tartózkodási helyére mentek. A vádlottak közül az elsőrendű vádlott tudta, hogy az ingatlanban a két sértett alszik. Az elsőrendű vádlott a nála lévő üvegből kilógó zoknit meggyújtotta, majd az üveget az ablakon keresztül a ház középső szobájába dobta. Az üveg a kitört ablakon keresztül a padlóra esett. Ezt követően a másodrendű vádlott a nála lévő üveget – meggyújtás nélkül – a kitört ablakon keresztül szintén a szobába dobta. Ezután a vádlottak a helyszínt elhagyták.

A sértettek felébredtek a vádlottak által keltett zajra, füstszagot észleltek, majd látták, hogy a középső szobában égnek a bútorok. A sértett férfi próbálta a tüzet eloltani, míg édesanyja a tűzoltóktól kért segítséget. Végül mindketten sértetlenül hagyták el a házat.

A tűzoltók hajnali 2:42 órakor érkeztek a helyszínre, a tüzet lokalizálták, majd rövid időn belül eloltották.

A tűz nyomán az ingatlanban 867.900 forint kár keletkezett. A vádlottak a sértetteknek összesen 194.000 forint kárt okoztak.

A vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet, az ügyész három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.