Vádat emeltek egy hajléktalan megverése és megalázása miatt Pécsen

Rendőrség

A Pécsi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be a 2024 januárjában Pécs belvárosában egy hajléktalant megalázó, kirabló két férfival szemben.

A vádirat szerint a baráti kapcsolatban levő vádlottak 2024. január 6-án, délután és éjszaka Pécsett szórakoztak, ittas állapotba kerültek. A férfiak hajnalban a belvárosban felfigyeltek az alvó, hajléktalan férfira, aki jobb kezének négy ujját korábban egy munkabalesetben elveszítette, így fogyatékosságánál fogva egy támadásnak nem képes ellenállni.

A fiatalabb vádlott meglökte a sértett vállát és őt csövesnek szólítva számon kérte azzal kapcsolatban, hogy a földön alszik. A vádlott felszólította a sértettet, hogy adjon nekik pénzt, majd mindketten veréssel fenyegették, zsebei kipakolására hívták fel. A sértett meg akarta menteni az aznap kéregetésből összegyűlt 3000 forintját, ezért közölte, hogy nincs pénze. A férfiak ekkor kiabálva, továbbra is veréssel fenyegetve ruhái levételére szólították fel. A fenyegetések hatására a hajléktalan valamennyi ruhadarabját levette, amit a vádlottak mobiltelefonjaikkal videóra vettek, miközben kinevették áldozatukat. Az elkövetők átkutatták a ruhákat, magukhoz vettek egy öngyújtót és 3000 forintot.

A már meztelen, a hajnali fagyos hőmérsékletben nagyon fázó férfit a vádlottak felszólították arra, hogy táncoljon, és különböző utasításokat adtak neki. A férfiak a földön talált madáreleséget tenyerükben a sértett szájához tartották, abba belenyomták és arra szólították fel, hogy a magokat tenyerükből, majd a földről egye meg. A vádlottak a méltóságában súlyosan megalázott férfit bántalmazták, ököllel megütötték, megrúgták.

A Pécsi Járási Ügyészség a férfiakat a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével és könnyű testi sértés bűntettével vádolja. A minősített rablás büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Mindkét elkövető letartóztatásban van, velük szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta az ügyészség.

Kezdőkép: illusztráció.