Illegális tea szeánszokat szervezett egy baranyai nő

Rendőrség

A Siklósi Járási Ügyészség többek között kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat egy baranyai nő ellen, aki tudatmódosító szerek használatával szervezett szertartásokat.

A vádirat szerint a nő korábban életvitelszerűen külföldön élt és dolgozott, melynek során hosszabb időt töltött Dél-Amerikában, ahol megismerkedett egy olyan szertartással, amely tudatmódosító főzet fogyasztása köré épült fel.

A nő 2022 februárjában azzal az elhatározással tért vissza Magyarországra, hogy a külföldön tanultakat itthon hasznosítja. Az elkövető korábban elvégzett egy természetgyógyászati alapmodult, azonban szakképesítéssel, szakképzettséggel, illetve egészségügyi végzettséggel nem rendelkezett. Ennek ellenére úgy határozott, hogy a külföldön szerzett ismereteire alapozva az általa is ismerten tudatmódosító hatású, Magyarországon tiltott hatóanyag felhasználásával készülő főzetet alkalmazva un. gyógyító szeánszokat fog tartani ellenszolgáltatás fejében.

A vádlott ennek érdekében létrehozott egy internetes weboldalt, melyen keresztül házilag készített természetes alapú háztartási szereket forgalmazott, illetve különféle szertartások, terápiák elvégzésére ajánlkozott.  A nő a szertartásokat egy Siklóshoz közeli településen vásárolt ingatlanon végezte.

 A nő 2022 tavaszától kezdve a szertartáshoz szükséges főzet alapanyagait és a szertartás során használatos más anyagokat beszerezte úgy is, hogy tisztában volt azzal, hogy a főzet tudatmódosító hatásának eléréséhez olyan vegyületekre is szükség van, amelyek magyarországi kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, illetve birtoklásuk, fogyasztásuk Magyarországon jogszabályba ütközik.

2022 nyarán a vádlott legalább négy személy részvételével végzett un. tea szeánszot, melynek során az egyiküknél olyan mértékben elhatalmasodtak a látomások, hogy gyalogosan menekült el a helyszínről. Őt – aki menekülés közben számos sérülést szenvedett – este találták meg a rendőrök.

 A vádlott lakóhelyén tartott, illetve a szeánszokon felhasznált anyagok egy része kábítószernek, illetve új pszichoaktív anyagnak minősülnek.

 Az ügyészség a vádlottat kábítószer birtoklás, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, valamint kuruzslás vétségével vádolja.