Mike Pompeo

Peking szerint az amerikai külügyminiszternek nincsenek a vírus eredetét igazoló bizonyítékai

Világ

Peking szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek nincsenek bizonyítékai arra, hogy a világjárványt okozó, új koronavírus egy kínai laboratóriumból származna.

Hua Csun-jing, kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az amerikai külügyi tárca vezetője nem tud bizonyítékokat felmutatni, amelyek alátámasztanák a kijelentéseit, miszerint az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból ered, ugyanis nincsenek ilyen bizonyítékok.

Pompeo az ABC amerikai televíziós csatornának vasárnap adott interjújában “több jelentős bizonyítékról” beszélt, ám részletekbe nem bocsátkozott. Donald Trump amerikai elnököt pedig a Fehér Ház csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdezték arról, hogy van-e megbízható információja arról, hogy a koronavírus a vuhani virológiai intézetből szabadult ki, amire igennel válaszolt, de részleteket ő sem közölt.

A kínai külügyi szóvivő szerint a járvány eredetének kérdését a tudósoknak kellene megválaszolniuk, “nem pedig a hazai politikai érdekek nevében hazudozó politikusoknak”. Peking az amerikai nyilatkozatok kapcsán több alkalommal fogalmazta már meg, hogy Kína vádolásával Washington a saját, a járvány kezelésében elkövetett hibáiról igyekszik elterelni a figyelmet.

Az amerikai vezetés a vírus eredetén túl a járvány korai szakaszának, valamint súlyosságának elkendőzésével vádolja Kínát, Donald Trump pedig további büntetővámokat helyezett kilátásba a kínai termékekre, hogy ezzel szankcionálja Pekinget a járvány által az amerikai gazdaságban okozott károk miatt.

Kína, bár annyit hivatalosan is elismert, hogy felmerültek hiányosságok a járvány kezdeti kezelésében, kitart amellett, hogy nyíltan tájékoztatta a nemzetközi közösséget, valamint a releváns szervezeteket az új koronavírusról, és rendszeresen hangsúlyozza, hogy globális szinten is kiveszi a részét a járvány elleni küzdelemből.