an-24

Oroszország megüzente Kanadának, ha a lefoglalt orosz repülőt Ukrajnának adják, az súlyos következményeket von maga után

Világ

Cinikus lopás lenne, ha Kanada beváltaná azt a szándékát, hogy elkobozza azt az An-124-es orosz teherszállító repülőgépet, amelyet tavaly február óta törvénybe ütköző módon tartanak vissza a torontói repülőtéren – közölte az orosz külügyminisztérium csütörtökön a moszkvai kanadai képviseletnek a tárcához bekéretett helyettes vezetőjével.

A Volga-Dnyepr társaság tulajdonában lévő teherszállító gép elkobzására és Ukrajnának való átadására vonatkozó kanadai szándékról Justin Trudeau miniszterelnök tett bejelentést a múlt hét végén Kijevben tett látogatása során. “Egy olyan egyedülálló repülőgép kisajátítására irányuló leplezetlen rablási kísérletről van szó, amely a kanadai hatóságok megrendelése alapján humanitárius szolgálatot teljesített Torontóba, ahová koronavírus elleni gyógyszereket szállított, és amelyet aljas módon túszul ejtettek” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

A moszkvai diplomáciai tárca szerint “a kanadai diplomatával közölték, hogy a hivatalos Ottawa ruszofób irányvonalat követő fellépése a legsúlyosabb következményekkel jár majd az orosz-kanadai kapcsolatokra nézve”. Június elején vált ismertté, hogy a kanadai kormány elrendelte a torontói repülőtéren feltartóztatott orosz An-124-es lefoglalását.