Laphonza Butler szenátor

Laphonza Butler demokrata tanácsadó veszi át az elhunyt szenátor helyét a Szenátusban

Világ

Kalifornia kormányzója egy demokrata párti tanácsadót, Laphonza Butlert jelölte ki hétfőn a Dianne Feinstein szenátor halálával a washingtoni Szenátusban megüresedett helyre.

Gavin Newsom ígéretének megfelelően a 90 éves korábban elhunyt szenátor pótlásáról gyorsan intézkedett, így a Kongresszus felsőházában, a Szenátusban visszaállt az 51-49 arányú demokrata többség. A kormányzó előzetesen jelezte, hogy afroamerikai, női politikust szándékozik jelölni. Laphonza Butler, Kamala Harris alelnök 2020-as kampányának tanácsadójaként dolgozott, és a demokrata párt stratégájaként tevékenykedik.

A tudósítások megjegyezik, hogy az új szenátor, aki a jövő novemberi választásokig veheti át Dianne Feinstein helyét, a Szenátus egyetlen afroamerikai nő tagja lesz, aki nyíltan vállalja, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozik. A törvények szerint egy szenátori hely megüresedése esetén az adott állam kormányzója saját belátása alapján jelöl utódot, aki a legközelebbi választásig betöltheti a választott tisztséget a washingtoni törvényhozás felsőházában.

Dianne Feinstein az amerikai Kongresszus legidősebb tagjaként, és leghosszabb ideje hivatalban lévő női szenátoraként múlt pénteken halt meg Washingtonban. A politikus, akit 1992-ben választottak első alkalommal szenátorrá, csütörtökön még részt vett a Szenátus szavazásán, majd néhány órával később meghalt. Emlékére, Joe Biden elnök utasítására hétfőn az Egyesült Államok középületein félárbócra engedték a zászlókat.