Mi a mély alvás titka? Ez a tippek segíthetnek kipihenten ébredni!

Wellness

A mély alvás minősége és hossza befolyásolja azt, hogy mennyire leszünk kipihentek. Az éjszakai alvás 90-120 percig tartó alvás ciklusokból áll, amelyek egy éjszaka alatt 4-6 alkalommal váltják egymást. Az alvás fázisán belül megkülönböztetünk még REM (gyors szemmozgás) és nem-REM szakaszokat. A nem REM szakasz még három rész fázisra oszlik melyek a következők:

1.   Szendergés

Jellemzője, hogy az alvás kezdeti szakasza, melynek során a test az alvásra felkészül, mindössze pár percig tart és az alvásidő 5-10 %-át teszi ki, amikor is lelassulnak a test funkció, lassul a szívverés, a légzés, a szemmozgás. Majd egyre lassulnak az agy mozgásai is, csökkent izomtónus jellemzi ezt az időszakot.

2.   Felszínes alvás

Az alvásidő felét alkotó szakasz, miközben az életfunkciók és az agyhullámok tovább lassulnak, az izmok még inkább ellazulnak. A szemmozgás leáll, csökken a test hőmérséklete.

3.   Mély alvás

A szakirodalom ezt a szakaszt delta-fázisnak hívja, az agyhullámok tovább lassulnak és gyakran két szakaszra bomlik, az első a középmély alvás, a második a mély alvás. Ebben a fázisban az agyhullámok rendkívül lassúak, csökken a vérnyomás, lassú a légzés, ilyenkor nagyon nehéz valakit felébreszteni, még a hangos zajokra sem reagál sok esetben.

4.   Álomalvás vagyis REM alvás

Ez a fázis az alvásidő 20%-át teszi ki, a szemmozgás gyors lesz, a légzés felgyorsul, szabálytalan és felszínesebb lesz, az izomtónus megszűnik, a végtagok izmai leblokkolnak, az agyi véráramlás intenzívebbé válik, a duplájára nő, az agyi aktivitás hasonló az éber állapothoz.

Ebben a szakaszban álmodunk, az agyi területek különösen aktívak, ilyenkor végzi a nap során begyűjtött információk feldolgozását és szelekcióját az agy.

Alvási cikluson belül a fázisok sorrendje ugyanaz.

Mikor álmodunk?

Az álmok kimondottan a REM-alvásra jellemzőek. Az agy működése egy számítógép munkájához hasonló, napközben rengeteg információt befogad, de ennek csak töredéke jut el a tudatunkig, nagy része a tudattalanban tárolódik. Majd éjszaka a REM-fázisban rendszereződnek az információk. Külön tárolóba kerülnek a logikai információk és számok, míg az érzelmi történések egy másikba, a feleslegesek végleg törlődnek. Az álmok ennek a folyamatnak a melléktermékei.

Mi a mély alvás jelentősége?

A pihenés szempontjából nagyon fontos, hogy mélyen aludjunk, ugyanis ebben a fázisban  a szervezet regenerálódik, ami kulcsfontosságú a pihentség szempontjából.

A jó alváshoz elengedhetetlenül szükséges a kényelmes ágy, kellemes ágynemű. Az ágyneműhuzat garnitúrák ára megtekinthetők az Ágyneműshop webáruházban, és meg is rendelhetők.

Összegezve

A mély alvásnak nagyon fontos szerepe van az életünkben, mert ekkor regenerálódik az emberi szervezet, kipiheni az előző napot, a sejtek regenerálódnak. Érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy alvásunk során eljussunk a mély alvás fázisába. (x)