Duális képzés indul a Debreceni Egyetem mezőgazdasági karán

Egyetem

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara hat szakot hirdetett meg új gyakorlatorientált formában – közölte az egyetem sajtóirodája kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a jelentkezők a mezőgazdasági, a növénytermesztő, az állattenyésztő, az élelmiszer- és a kertészmérnöki, valamint a környezetgazdálkodási agrármérnöki szakokon választhatják a duális képzést 2015 szeptemberétől.

A felvételt nyert hallgatók elméleti képzése a karon, míg a gyakorlati oktatás az egyes szakok esetében, a karral együttműködő nagyvállalatoknál: a Bükk-Térségi Leader Egyesületnél, a Gastor Baromfi Kft.-nél, a Hajdú Gabona Zrt.-nél, a Master Good Kft.-nél, a Tedej Zrt.-nél, a Tranzit-Ker Zrt.-nél, illetve a Tranzit Food Kft.-nél történik – közölte Komlósi István dékán.

Hozzátette: a duális képzések esetén a leendő hallgatónak nemcsak az egyetemre kell felvételiznie, hanem ahhoz a céghez is, ahol a gyakorlatát tölteni szeretné. A általános felvételi eljárás után – amely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől – a kiválasztott vállalathoz is jelentkezni kell az adott cég honlapján megadott módon szeptember 1-jéig.

Sikeres felvétel esetén a vállalat és a jelentkező hallgatói munkaszerződést köt arról, hogy a cég a képzés teljes idejére díjazásban részesíti a gyakornokot, mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt – magyarázta a dékán.

A képzési programot az együttműködő vállalatok szakembereivel folyamatos kapcsolattartás mellett együtt tervezik és valósítják meg. A cégek így a saját elvárásaik szerint gondoskodhatnak a szakember-utánpótlásról – tette hozzá Komlósi István.

A dékán szerint a rendszer előnye, hogy a hallgatók még a tanulmányaik ideje alatt szakmai tapasztalatot szerezhetnek, ennek birtokában pedig előnnyel indulnak az egyetem elvégzése után a munkaerőpiacon.