A kézilabdás világ elitje az egyetemen

Egyetem
A skandináv, a délszláv és a magyar kézilabdakapus-kultúra találkozott a Debreceni Egyetem egyedülálló konferenciáján, melyet csütörtökön tartottak az egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában.

– A Debreceni Egyetem elkötelezett abban, hogy az oktatás és kutatás mellett 3. missziós célkitűzéseinek is eleget tegyen, azaz a tudásközvetítés, tudástranszfer minden tudományterületen, így a sportban is az intézményt körülvevő társadalom hasznára váljon. A sporttudománynak bőven van mit átadnia az élő sportnak, és a felsőoktatásban is nagymértékben támaszkodhatunk az élő sportra. A két rendszernek össze kell kapcsolódnia, ez a konferencia is egy kitűnő lehetőség erre – fogalmazott köszöntőjében Balogh László. A Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója hozzátette: a modern edzéstudomány már nem a nagy általános edzéselméletekről szól. Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, sportág- és posztspecifikus felkészítésre, edzésre van szükség.

– Arra kell felkészíteni a sportolót, amilyen helyzettel az adott sportágban találkozik. A különböző posztokon játszó sportolóknak más-más kompetenciakészlettel kell rendelkezniük, hogy sikeresek legyenek. Ezen a konferencián egy sportkultúrák közötti összehasonlítást tudunk elvégezni a skandináv, a délszláv és a magyar kapusokon keresztül – magyarázta Balogh László.

Bács Zoltán kancellár a rendezvény megnyitóján kiemelte: a Debreceni Egyetem az elmúlt 10-12 évben olyan erőket tudott a sport, a sporttudomány és -kutatás szolgálatába állítani, amelyeknek köszönhetően a terület minden szegmensét vizsgáló Sporttudományi Koordinációs Intézet jött létre, valamint olyan kiszolgáló infrastruktúra, mint a Sporttudományi Oktatóközpont, valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ.

– Nem titkolt célunk, hogy több év alatt, szisztematikusan felépített munkával – ezt a célt szolgálja a mai konferencia is – újraélesszük a debreceni férfi kézilabdát. Ebben a törekvésünkben jelentős partnerünk a Magyar Kézilabda Szövetség, akinek a támogatásával hamarosan egy kézilabda edzőcsarnok épülhet fel a pallagi iskolánk mellett, a labdarúgó akadémia szomszédságában – jelentette be a kancellár.

Marczinka Zoltán, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója szerint úttörő szerepet tölt be a konferencia, és összhangban van a szövetség Nemzetközi Edzőképző Központjának törekvéseivel, melyek célja a magyar edzők megismertetése a legújabb módszerekkel és technikákkal.

– A sportág tudományos hátterének minél alaposabb feltárásához szeretnénk szorosabb kapcsolatot kiépíteni a testnevelési és tanárképzésben résztvevő felsőoktatási intézményekkel, különösen a Debreceni Egyetemmel – mondta Marczinka Zoltán.

A konferencia ötletgazdája és főszervezője, Bíró Imre egykori válogatott kézilabdázó, a Sporttudományi Koordinációs Intézet munkatársa kiemelte: ma már nagymértékben keverednek a különböző kézilabdaiskolák stílusai, hiszen ahogy a kapusok egyik klubtól a másikhoz igazolnak, úgy mindenhol otthagyják a védjegyüket.

– Ez a konferencia egy kiváló lehetőség, hogy közös álláspontot alakítsunk ki a kapusképzés jövőjét illetően, hiszen a sportág legnevesebb képviselői gyűltek össze – vélekedett Bíró Imre.

A konferencián két világhírű kézilabda-szakember tartott előadást. A délszláv iskolát a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, KEK-győztes Dejan Peric, a szerb férfi válogatott szövetségi kapitánya képviselte, aki leginkább a játékosok önismeretére épít. A délszláv szakember rámutatott: személyiségközpontú képzésükkel az egyre javuló teljesítmény elérése a céljuk.

A Svédországgal világ- és Európa-bajnok, spanyol klubjával BEK-győztes Mats Olsson, a norvég női válogatott kapusedzője a skandinávok elemzés- és statisztikaközpontú edzésmódszereit mutatta be a közönségnek. A svéd edző szerint a versenysportnak kéz a kézben kell járnia a tudománnyal, mivel minél magasabb szintű a játék, annál inkább támaszkodni kell a tudományos eredményekre. Mats Olsson szerint napjaink felgyorsult játéka miatt – mely erőteljesebben megjelenik a férfi mezőnyben, mint a nőknél –, hamarosan külön kell majd választani a női és férfi utánpótlásképzést.

A két világhírű szakember előadása mellett a konferencián a magyar válogatott egykori kapusait mutatták be és köszöntötték a szervezők.

unideb.hu