Futballklubok tudományos szemmel

Egyetem

Szokatlan szempontból közelíti meg és elemzi a labdarúgó egyesületek szervezeti kérdéseit jövő heti előadásában az egyetem tudományos sorozata, a Science Café.
A sport hazai fejlődése felveti azt a kérdést, hogy mely területeken tartható meg, és működhet tovább az egyesületi alapú sportmodell, illetve hol van létjogosultsága a szervezeti felépítésében is üzleti modellnek, esetleg van-e olyan megoldás, amely a kettő ötvözetét valósítja meg? Ezekre a kérdésekre ad választ jövő szerdai előadásában Bácsné Bába Éva. A Sportgazdasági és -menedzsment Tanszék docense kutatásában a nemzetközi élvonalba tartozó angol, német és spanyol egyesületi modelleket és a hazai első, másod- és harmadosztályú labdarúgó vállalkozások szervezeti struktúráját vizsgálta.

– A nemzetközi gazdasági- és sportsikerekkel rendelkező nyugat-európai labdarúgó klubok közül a Manchester United FC-t, a BVB Borussia Dortmund-ot, a Real Madrid FC-t, valamint az FC Barcelona szervezeti felépítését elemeztem, és sikerült beazonosítani egy szervezeti struktúramodellt, amely biztosítja a szervezet hatékony működését. Vizsgáltam, hogy mely elemei emelhetőek át egy formálódó magyar klubmodellbe. Többek közt kutatásaim eredményét ismerhetik meg, akik ellátogatnak a Science Café soron következő alkalmára – mondta az unideb.hu portálnak Bácsné Bába Éva.

Az ismeretterjesztő programnak – a már megszokott módon – a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.) ad otthont. A február 15-én 17 órakor kezdődő előadás címe: A labdarúgó klubok szervezeti kérdései (nemzetközi jó gyakorlatok és hazai adaptálásuk).