Távozik a szabadkőműves tagsága miatt lemondásra szólított horvát legfőbb ügyész

Európa

Benyújtotta lemondását Drazen Jelenic horvát legfőbb ügyész szerdán, néhány órával azután, hogy Drazen Bosnjakovic igazságügyi miniszter távozásra szólította őt fel, arra hivatkozva, hogy Jelenic a szabadkőműves társaság tagja.

Elfogadhatatlan, hogy a legfőbb ügyész tagja legyen egy ilyen civil szervezetnek, még akkor is, ha a törvények engedélyezték annak bejegyzését – mondta a miniszter, hozzátéve: a társaság működését máig számos titok övezi, akárcsak tagjainak kilétét, ezért kockázatot jelent a legfőbb ügyész tevékenységére nézve. Amennyiben Jelenic nem mond le, a kormány felmenti tisztségéből – jelezte a tárcavezető, majd aláhúzta: a kabinet nem tudott arról, hogy a 2018-ban megválasztott Jelenic tagja a szabadkőműves társaságnak.

Jelenic közleményt adott ki, amelyben azt írta: tiszta lelkiismerettel távozik az ügyészség éléről.
Szavai szerint az első naptól kezdve büszkeséggel, elhivatottsággal, szakszerűen és tisztességgel végezte munkáját, megőrizve az ügyészség függetlenségét. Úgy vélte: tagsága a szabadkőműves egyesületben semmilyen formában nem befolyásolta őt kötelessége elvégzésében. Hozzátette: a vele kapcsolatos híresztelések ugyanakkor lehetetlenné teszik, hogy továbbra is ellássa a feladatát.

A legfőbb ügyész körüli összeférhetetlenségi botrány azután robbant ki, hogy a Nacional című horvát hetilap kedden megszellőztette: Nikica Gabric horvát orvos – aki annak a zágrábi szabadkőműves páholynak a vezetője, amelynek Drazen Jelenic is tagja – megpróbált nyomást gyakorolni a legfőbb ügyészre, hogy akadályozza meg a lap legújabb számának megjelenését.

A Hina horvát hírügynökség előzményeket is feltáró tudósítása szerint a zágrábi rendőrség a múlt pénteken bűncselekmény gyanújával letartóztatta egy másik hetilap, a 7Dnevno főszerkesztőjét, annak helyettesét és igazgatóját. A vád szerint a gyanúsítottak annak fejében, hogy ne jelenjenek meg cikkek a 7Dnevnóban Nikica Gabric szabadkőműves tagságáról, azt kérték az orvostól – aki egy magánklinikát működtet Zágrábban -, hogy az üresen maradó oldalakon hirdetést adjon fel, amiért 200 ezer kunát (9 millió forintot) követeltek. Gabric ezt elutasította – a cikksorozat így megjelent -, a zsarolási szándékot pedig Gabric jelentette az ügyészségnek.

Legújabb számában a Nacional ezzel az üggyel foglalkozott, megjegyezve, hogy az egyik letartóztatott újságíró is szabadkőműves. A lap azt állította: az ügyészség, amelynek vezetője szintén szabadkőműves, azt sugallta a rendőrségnek, hogy lépjenek fel enyhébben a vádlottakkal szemben, ezért azok most szabadlábon védekezhetnek.
A legfőbb ügyész elismerte, hogy a zsarolási ügyet vizsgáló ügyészen keresztül a zágrábi orvos valóban azt kérte tőle, akadályozza meg a Nacional megjelenését, ő azonban ezt nem tette meg.

“Meg kellett őriznem az eljárás jogszerűségét, és megegyeztem az ügyésszel, hogy nem teszünk lépéseket a magazin megjelenésének megakadályozására” – mondta Jelenic, aki egyben azt is beismerte, hogy valóban tagja a szabadkőműves társaságnak, ahová két hónappal azt megelőzően lépett be, hogy 2018-ban megválasztották legfőbb ügyésznek.

Kiemelte: az újságírók letartóztatásáról kizárólag a rendőrség döntött, az ügyészség nem befolyásolhatta, és nem is befolyásolta az ügyet.