Az Európai Bizottság jelentős összeget mozgósít sürgős kutatási és innovációs projektekre

Európa
Az Európai Bizottság további 122 millió eurót mobilizál kutatási és innovációs keretprogramja, a „Horizont 2020” költségvetéséből a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra.

A ma közzétett új pályázati felhívás azoknak a kezdeményezéseknek a sorába illeszkedik, melyeket a koronavírus-járvány elleni küzdelmet szolgáló diagnosztikai eszközök, kezelések és oltóanyagok kifejlesztése céljából indított útnak a Bizottság.

A pályázati felhívás olyan projektek finanszírozását célozza, amelyek a gyártást a teszteléshez, kezeléshez és megelőzéshez szükséges létfontosságú orvosi eszközök és berendezések gyors előállítására állítják át, illetve olyan orvosi technológiák és digitális eszközök kifejlesztésére összpontosítanak, amelyek az esetek feltárását és nyomon követését, valamint a betegellátást hivatottak javítani.

További finanszírozási területet jelent a nagy európai betegcsoportok vizsgálata a járvány jobb megértése céljából, illetve a koronavírus-járvány emberi viselkedésre gyakorolt hatásainak és társadalmi-gazdasági következményeinek feltérképezése, aminek köszönhetően remélhetőleg javul majd a kezelési és megelőzési stratégiák eredményessége.

A pályázatok benyújtásának határideje 2020. június 11.

Az elbírálás során fontos szempontot jelent, hogy a projektek képesek legyenek gyorsan eredményeket felmutatni.