Brexit: A Bizottság célzott rendkívüli intézkedéseket javasol arra az esetre, ha nem születik megállapodás

Európa

Bár az Európai Bizottság továbbra is minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy kölcsönösen előnyös megállapodás szülessen az Egyesült Királysággal, pillanatnyilag rendkívül bizonytalan, hogy 2021. január 1-jére létrejön-e a megállapodás. A Bizottság a mai napon ezért célzott rendkívüli intézkedéseket terjesztett elő, hogy biztosítsa az alapvető légi és közúti összeköttetést az EU és az Egyesült Királyság között, továbbá hogy az uniós és az egyesült királyságbeli halászhajók kölcsönösen hozzáférhessenek egymás felségvizeihez. A rendkívüli intézkedések azt az időszakot hivatottak áthidalni, amíg nem jön létre megállapodás. Ha semmilyen megállapodás alkalmazására nem kerül sor, akkor a rendkívüli intézkedések meghatározott idő elteltével meg fognak szűnni.


A Bizottság következetesen arra hívta fel az összes érdekelt fél figyelmét az ágazatok körében, hogy minden lehetséges eshetőségre készüljenek fel a 2021. január 1-jén kezdődő időszakot illetően. A megállapodás nélküli brexit számos területen fennakadásokat okozna, ám egyes ágazatokat aránytalanul nagy mértékben érintene részben a megfelelő tartalékmegoldások hiánya miatt, részben pedig azért, mert egyes ágazatokban az érdekelt felek nem tudnak intézkedéseket hozni a fennakadások mérséklése érdekében. A Bizottság ezért a mai napon négy rendkívüli intézkedést terjesztett elő azoknak a súlyos zavaroknak az enyhítése céljából, amelyek január 1-jén következnek be abban az esetben, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királysággal:

  • Alapvető légi összeköttetés: Rendeletjavaslat, melynek célja, hogy az Egyesült Királyság és az EU között bizonyos légiközlekedési szolgáltatások 6 hónapig biztosan tovább működjenek, feltéve hogy az Egyesült Királyság is biztosítja ugyanezt.
  • A légi közlekedés biztonsága: Rendeletjavaslat, amely biztosítja, hogy különböző biztonsági tanúsítványok továbbra is megszakítás nélkül használhatók legyenek az uniós légi járműveken, elkerülve azt, hogy a járművek ne tudjanak felszállni.
  • Alapvető közúti összeköttetés: Rendeletjavaslat az alapvető összeköttetésről mind a közúti árufuvarozás, mind a közúti személyszállítás tekintetében 6 hónapra, feltéve hogy az Egyesült Királyság ugyanezt biztosítja az uniós fuvarozók számára.
  • Halászat: Javaslat olyan rendelet elfogadására, amely megfelelő jogi keretrendszert hoz létre 2021. december 31-ig vagy halászati megállapodás megkötéséig (a korábbi időpontig) annak érdekében, hogy az uniós és az egyesült királyságbeli halászhajók 2020. december 31-ét követően is kölcsönösen hozzáférjenek egymás felségvizeihez. A halászat fenntarthatóságának biztosítása érdekében és tekintettel arra, hogy a halászat számos közösség megélhetése szempontjából nagyon fontos, meg kell könnyíteni a halászhajók engedélyezésére szolgáló eljárásokat.

A Bizottság szorosan együtt fog működni az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal annak érdekében, hogy megkönnyítse mind a négy javasolt rendelet 2021. január 1-jétől történő alkalmazását.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.