Fenntartható elemek és akkumulátorok egy körforgásos és klímasemleges gazdaságért

Európa

Az Európai Bizottság javaslatot tett az elemekre és akkumulátorokra vonatkozó jogi keretrendszer korszerűsítésére. Ez az első konkrét kezdeményezés a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési tervben bejelentett intézkedések közül. A javasolt intézkedések elő fogják segíteni, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon. A Bizottság javaslata olyan szociális, gazdasági és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik, amelyek az elemek és akkumulátorok mindegyik típusát érintik. A jobb és nagyobb teljesítményű akkumulátorok jelentősen hozzá fognak járulni a közúti közlekedés villamosításához, ami nagymértékben csökkenti majd a kibocsátások mennyiségét, elősegíti az elektromos járművek elterjedését, és növeli a megújuló energiaforrások részarányát az EU energiaszerkezetében.
Az a cél, hogy az uniós piacon forgalomba hozott elemek és akkumulátorok teljes életciklusuk során fenntarthatóak, nagy teljesítményűek és biztonságosak legyenek. Ez azt jelenti, hogy olyan anyagok felhasználásával kell a lehető legkisebb környezeti hatás mellett előállítani őket, amelyek kinyerése és feldolgozása során teljes mértékben tiszteletben tartják az emberi jogokat és a szociális és ökológiai normákat. Arról is gondoskodni kell, hogy életciklusuk végén az elemeket és akkumulátorokat új célokra lehessen hasznosítani, át lehessen alakítani, illetve újra fel lehessen dolgozni, hogy a bennük található értékes anyagok visszakerüljenek a gazdasági körforgásba.

A Bizottság az uniós piacon forgalomba hozott összes elemre és akkumulátorra (vagyis az iparban, a gépjárművekben és az elektromos járművekben alkalmazott elemekre és akkumulátorokra, valamint a hordozható elemekre és akkumulátorokra) vonatkozóan kötelező érvényű követelmények bevezetését javasolja. Így például azt, hogy előállításukhoz csak olyan alapanyagokat lehessen használni, amelyek korlátozott mértékben tartalmaznak veszélyes nyersanyagokat, továbbá hogy meghatározott arányban újrafeldolgozott anyagokat kell tartalmazniuk, begyűjtési és újrafeldolgozási arányukat pedig fokozatosan növelni kell. A konkrét intézkedések között szerepel az is, hogy 2024. július 1-jétől csak olyan újratölthető ipari és elektromosautó-akkumulátorokat lehet majd forgalomba hozni, amelyek szénlábnyomára vonatkozóan nyilatkozatot állítottak ki.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.