Az Európai Bizottság megbeszéléseket folytatott a Valneva vállalattal egy lehetséges új oltóanyag beszerzése érdekében

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon lezárta a Valneva gyógyszeripari vállalattal a Covid19 elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzése céljából folytatott tájékozódási célú megbeszéléseket. A Valneva vállalattal tervezett szerződés lehetővé tenné valamennyi uniós tagállam számára, hogy együttesen 30 millió adag, illetve további akár 30 millió adag vakcinát tudjanak megvásárolni.

A Valneva vállalattal folytatott tájékozódási célú megbeszélések mai lezárása azt jelenti, hogy bővül az Európában gyártandó oltóanyagok széles portfóliója, amely magában foglalja az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a CureVac és a Moderna vállalattal már aláírt szerződéseket, és a Novavax vállalattal már korábban lezárt, tájékozódási célú megbeszéléseket. Ez a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítani fogja, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve az oltásra, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak, ahogyan ez már megtörtént a BioNTech/Pfizer és a Moderna vakcinája esetében, amelyeket nemrégiben engedélyeztek az Unióban. A tagállamok felajánlhatják az oltóanyagot adományként az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára, vagy átirányíthatják más európai országokba.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az Európában és világszerte folytatódó Covid19-járvány miatt most fontosabb, mint valaha, hogy a tagállamok a lehető legszélesebb körű vakcinaportfólióhoz férjenek hozzá az Európában és az Európán kívül élő emberek védelme érdekében. A Valneva vállalattal való megállapodás elérése felé tett mai lépés tovább bővíti az Unió vakcinaportfólióját, és alátámasztja a Bizottság azon elkötelezettségét, hogy tartós megoldást kíván találni a világjárványra.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket mondta: „Ezzel az immár nyolcadik vakcinával kiegészítjük oltóanyagaink eleve széles és változatos körét. Ily módon maximalizálni tudjuk annak lehetőségét, hogy 2021 végéig minden polgár biztonságos és hatékony oltóanyaghoz juthasson. Mostanra valamennyi tagállam megkezdte az oltási kampányát, és egyre több adagot fognak kapni a vakcinákból annak érdekében, hogy kielégítsék az idei év során felmerülő összes szükségletüket.”

A Valneva egy európai biotechnológiai vállalat, amely egy inaktivált vírust tartalmazó oltóanyag fejlesztésén dolgozik. Ez egy hagyományos, már 60–70 éve használt oltóanyag-technológia, bevált módszerekkel és magas szintű biztonsággal. Az influenza elleni vakcinák többségéhez és számos gyermekkori védőoltás oltóanyagához is ezt a technológiát használják. Jelenleg ez az egyetlen, európai klinikai vizsgálatokban tesztelt potenciális Covid19-vakcina, amely inaktivált vírust tartalmaz.

Az uniós tagállamok támogatásával a Bizottság által a szóban forgó oltóanyag mellett hozott döntést egy megalapozott tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, a vállalat oltóanyag-fejlesztéssel összefüggő tapasztalata, valamint az összes uniós tagállam ellátását lehetővé tévő gyártókapacitása indokolta.