A Bizottság fontos intézkedéseket jelentett be a Covid19 elleni egységes fellépés érdekében

Európa

Az európai vezetőknek a Covid19-válságra adandó összehangolt válaszról szóló tárgyalása előtt két nappal a Bizottság intézkedéseket határozott meg a világjárvány elleni küzdelem fokozása céljából. Ma elfogadott közleményében felkéri a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel az oltási folyamatot az EU-ban: 2021 márciusáig minden tagállamban be kell oltani a 80 év felettiek legalább 80%-át, valamint az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók 80%-át. 2021 nyarára a tagállamoknak már a felnőtt népesség legalább 70%-át vakcinázniuk kell.

A vírus új változataiból eredő kockázatok kezelése érdekében a Bizottság felkéri továbbá a tagállamokat, hogy továbbra is írják elő a fizikai távolságtartást, korlátozzák a társadalmi érintkezést, küzdjenek a dezinformáció ellen, hangolják össze az utazási korlátozásokat, tegyék intenzívebbé a tesztelést, valamint fokozzák a kontaktkövetési és genomszekvenálási erőfeszítéseket. Mivel az elmúlt hetekben az esetek száma emelkedő tendenciát mutatott, az elkövetkező hónapokban többet kell tenni az egészségügyi rendszerek támogatása és a pandémiás fásultság kezelése érdekében, kezdve a vakcinázás általános felgyorsításától egészen a nyugat-balkáni, déli és keleti szomszédságbeli, valamint afrikai partnereink megsegítéséig.

A mai közlemény meghatározza a tagállamok, a Bizottság, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azon legfontosabb lépéseit, amelyek hozzájárulnak a kockázatok csökkentéséhez és a vírus megfékezéséhez:

A védőoltások bevezetésének felgyorsítása az EU-ban

  • 2021 márciusáig mind a 80 év felettiek, mind pedig az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók legalább 80%-át be kell oltani az egyes tagállamokban.
  • 2021 nyarára a tagállamoknak a teljes felnőtt lakosság 70%-át vakcinázniuk kell.
  • A Bizottság, a tagállamok és az EMA együtt fognak működni a vállalatokkal annak érdekében, hogy a lehető legteljesebb mértékben kihasználják az oltóanyag-gyártási kapacitás növelésében rejlő uniós potenciált.
  • A Bizottság együttműködik a tagállamokkal az oltási bizonyítványok terén, teljes összhangban az uniós adatvédelmi jogszabályokkal, ami biztosíthatja az ellátás folyamatosságát. 2021. január végéig közös megközelítést kell elfogadni a célból, hogy a tagállami bizonyítványok mielőbb alkalmazhatók legyenek az egészségügyi rendszerekben az EU-n belül és kívül is.

Tesztelés és genomszekvenálás

  • A tagállamoknak aktualizálniuk kell tesztelési stratégiáikat az új változatok figyelembevétele és az antigén gyorstesztek alkalmazásának kiterjesztése érdekében.
  • genomszekvenálási aránynak mielőbb a pozitív teszteredmények legalább 5%-ára, lehetőleg azonban inkább 10%-ára kellene növekedniük a tagállamokban. Jelenleg számos tagállam a minták kevesebb mint 1%-a esetében végez ilyen vizsgálatot, ami nem elegendő a változatok kialakulásának nyomonkövetéséhez, illetve az új változatok kiszűréséhez.

Az egységes piac és a szabad mozgás megőrzése fokozottabb mérséklési intézkedések mellett

  • Intézkedéseket kell hozni a különféle utazási módokhoz kapcsolódó fertőzési kockázat további csökkentésére, például higiéniai és távolságtartási előírásokat kell alkalmazni a járműveken és az állomásokon.
  • Határozottan szorgalmazni kell a nem alapvető fontosságú utazások elhalasztását mindaddig, amíg a járványügyi helyzet jelentősen nem javul.
  • Az arányos utazási korlátozásokat – beleértve az utasok tesztelését is – fenn kell tartani azon személyek esetében, akik olyan területekről indulnak útnak, ahol nagyobb az aggodalomra okot adó vírusváltozatok előfordulási gyakorisága.

Európa vezető szerepe, nemzetközi szolidaritás

  • Az oltóanyagokhoz való korai hozzáférés biztosítása érdekében a Bizottságnak létre kell hoznia az „Európa együtt” (Team Europe) mechanizmust, amely révén koordinálásra kerül a tagállamok és a partnerországok által közösen alkalmazott oltóanyagok elosztása. Ennek lehetővé kell tennie, hogy a partnerországok megosszák egymással az uniós oltóanyag-stratégia által biztosított 2,3 milliárd dózishoz való hozzáférést, különös figyelemmel a Nyugat-Balkánra, keleti és déli szomszédságunkra, valamint Afrikára.
  • Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak továbbra is támogatniuk kell a COVAX-eszközt, többek között az oltóanyagokhoz való korai hozzáférés biztosítása révén. Az „Európa együtt” már 853 millió eurót mozgósított a COVAX támogatására, ezzel a COVAX egyik legnagyobb donorja éppen az EU.

A biztosi testület tagjai a következőképpen nyilatkoztak:

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke leszögezte: A védőoltás elengedhetetlen ahhoz, hogy kilábaljunk a válságból. Elegendő oltóanyagról gondoskodtunk az Európai Unió teljes lakossága számára. Most fel kell gyorsítanunk a szállítást és mielőbb végre kell hajtanunk a vakcinázást. Célunk, hogy a felnőtt népesség 70%-a nyárig be legyen oltva. Ez fordulópont lehet a vírus elleni küzdelmünkben. A járvány azonban csak akkor fog megszűnni, ha világszerte mindenki hozzájuthat az oltóanyaghoz. Fokoznunk kell erőfeszítéseinket, hogy segítséget nyújthassunk szomszédaink és távolabbi partnereink oltóanyaggal való ellátásához.”

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök a következőket mondta: „A vírus új variánsainak megjelenése és a növekvő esetszám nem ad okot az elégedettségre. Minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy Európa ismét egységben, koordináltan és józanul cselekedjen. A mai javaslatunkkal hosszú távon kívánunk minél több emberéletet és munkahelyet megvédeni, valamint enyhíteni az egészségügyi rendszerekre és munkavállalókra nehezedő rendkívüli terheket. Az EU így fog tudni kilábalni a válságból. Még nem értünk az alagút végére, de már látszik!”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos eképpen nyilatkozott: „Ha összefogunk, szolidárisak és elszántak maradunk, hamarosan felsejlik a világjárvány vége. Most különösen nagy szükség van a vírus új változatai elleni gyors és koordinált fellépésre. Még időbe telik, mire a vakcinák minden európai polgárhoz eljutnak, de addig is azonnali, összehangolt és proaktív lépéseket kell tennünk. EU-szerte fel kell gyorsítani a védőoltások beadását, valamint fokozni kell a tesztelést és a genomszekvenálást. Ezekkel biztosítható, hogy a válságot – amilyen hamar csak lehet – magunk mögött hagyjuk.”

Háttér-információk

A mai közlemény a 2020. december 2-i, „A Covid19-cel szembeni téli védekezés” című közleményre épül.