Erdőtüzek: Az EU segítséget nyújt Olaszországnak, Görögországnak, Albániának és Észak-Macedóniának a pusztító erdőtüzek megfékezéséhez

Európa

A Földközi-tenger medencéjében és a Nyugat-Balkánon több régióban továbbra is súlyos erdőtüzek pusztítanak, ezért az Európai Bizottság késedelem nélkül támogatást mozgósít annak érdekében, hogy segítsen az érintett országoknak megfékezni a tűz továbbterjedését és megvédelmezni az emberek életét és otthonait. A segítség mozgósítására teljes egészében az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kerül sor. A szállítási költségeknek legalább a 75%-át a Bizottság társfinanszírozza. Az EU már eddig is segítséget nyújtott az erdőtüzek által sújtott térségeknek: az Unió hangolja össze a Törökországban jelenleg is folyó tűzoltási műveleteket, és ugyancsak uniós koordináció segítette július végén a Szardínia szigetén tomboló erdőtüzek megfékezését. Az EU Kopernikusz katasztrófakezelési szolgáltatása keretében készített műholdas térképek további segítséget jelentenek a tűzoltási műveletek összehangolását végző segélyszolgálatok számára. Az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja – mely a hét minden napján, napi 24 órában látja el a feladatait – állandó kapcsolatot tart az érintett országok polgári védelmi hatóságaival, hogy szorosan figyelemmel kísérje a helyzet alakulását, és a megfelelő helyre irányítsa az uniós segítséget.

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta a helyzet kapcsán„Európa-szerte tüzek pusztítanak, ezért megállás nélkül azon dolgozunk, hogy segítséget juttassunk el az érintett területekre. Köszönöm Ciprusnak, Csehországnak, Franciaországnak, Szlovéniának és Hollandiának, hogy gyorsan segítő kezet nyújtottak, és tűzoltó repülőgépeket, helikoptereket és tűzoltókat küldtek az erdőtüzek által sújtott országokba. Most, amikor több földközi-tengeri országban is tűzvész tombol, az uniós polgári védelmi mechanizmus biztosítja, hogy maximálisan igénybe vegyük a rendelkezésünkre álló tűzvédelmi eszközöket. A mostani összefogás kiváló példája a szükséghelyzetekben megnyilvánuló uniós szolidaritásnak.”

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).