EU-országok kerülnek át a brit kormány zöld utazási listájára, Magyarország marad a sárga listán

Európa

Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.

Magyarország továbbra is a karanténkötelezett országok sárga jelölésű kategóriájában marad, de egy másik, e hét eleje óta már érvényben lévő módosítás értelmében a sárga listán szereplő európai uniós országokból is karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába mindazok, akik hazájukban mindkét dózist megkapták a nemzetközileg jóváhagyott koronavírus-oltóanyagok valamelyikéből.

A brit közlekedési tárca szerda éjjel ismertetett rendelete alapján vasárnap, brit idő szerint hajnali négy órától a sárgából a zöld kategóriába kerül át Ausztria, Németország, Szlovénia, Szlovákia, Románia és Lettország, valamint az EU-n kívüli országok közül Norvégia.

Továbbra is a sárga utazási listán marad a rendkívül népszerű brit turistacélpontok közül Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország.

Franciaországot azonban a brit kormány levette a “sárga plusz” kategóriás országok listájáról, amelyekből a beutazóknak akkor is tíz napot karanténban kell tölteniük angliai érkezésük után, ha a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták.

A brit kormány eredetileg a koronavírus Dél-Afrikában azonosított béta változatának terjedésére hivatkozva helyezte erre a listára Franciaországot. Párizs azonban erőteljes tiltakozást jelentett be, közölve: ezt a vírusvariánst csak Franciaország távoli, tengerentúli területein észlelték.

Hétfő óta nem kell tíz napot angliai karanténban tölteniük azoknak az amerikai és EU-állampolgároknak sem, akik sárga kategóriás országokban élnek, vagy ilyen országokból érkeznek Angliába, de hazájukban megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát.

Ez azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagokban részesültek.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek ugyanakkor indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet.

A brit kormány sárga utazási listáján szerepel az Egyesült Államok is.

A szerda éjjel bejelentett lényeges módosítások közé tartozik, hogy vasárnaptól India átkerül a vörös kategóriából a sárgába.

A brit kormányt sokszor érte az a bírálat az elmúlt hónapokban, hogy késve helyezte át Indiát a vörös listára, lehetővé téve a koronavírus fokozottan fertőzőképes, először Indiában azonosított delta változatának behurcolását.

Az azóta elvégzett brit szakértői vizsgálatok egyöntetű eredményei szerint ugyanakkor a nagy-britanniai oltási kampányban használt fő oltóanyagok igen magas, 92-96 százalékos hatékonyságú védelmet nyújtanak a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a halálozások ellen a delta variáns okozta fertőződések esetén is.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént.

E szállodai karantén fejenkénti költségét a brit kormány jövő csütörtöktől a jelenlegi 1750 fontról 2285 fontra (több mint 950 ezer forintra) emeli, és ezt továbbra is az utasoknak kell fizetniük.

MTI: Kertész Róbert