A Bizottság előterjeszti az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására irányuló első uniós stratégiát

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon előterjeszti az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására irányuló első uniós stratégiáját. Mivel az antiszemitizmus aggasztóan terjed Európában és világ más részein, a stratégia az alábbi három pillér köré csoportosuló uniós intézkedéseket határoz meg: 1) az antiszemitizmus valamennyi formájának megelőzése és az azok elleni küzdelem; (2) a zsidó élet védelme és előmozdítása az Unión belül; valamint (3) az oktatás, a kutatás és a holokausztról való megemlékezés. A stratégia a következő intézkedéseket javasolja: az online vállalatokkal kialakított együttműködés fokozása az interneten megjelenő antiszemitizmus visszaszorítása érdekében, a nyilvános helyek és imahelyek hatékonyabb védelme, egy, a napjaink antiszemitizmusával foglalkozó európai kutatási központ, továbbá egy, a holokauszt helyszíneiből álló hálózat létrehozása.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Ma arra vállalunk kötelezettséget, hogy Európában előmozdítsuk a zsidó életet annak teljes sokszínűségében. Azt szeretnénk, ha közösségeink szívügyüknek tekintenék a zsidó élet kérdését. Ennek így kell történnie. A ma bemutatásra kerülő stratégia nagy előrelépést jelent abban a tekintetben, hogy miként lépünk fel az antiszemitizmussal szemben. Európa csak akkor virágozhat, ha zsidó közösségei biztonságban érzik magukat, és boldogulnak.”

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.