szélerőmű

Az Európa Tanács és az Európai Parlament megállapodott, hogy 2030-ig megemelik a megújuló energiaforrások részarányát

Európa

Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács és az Európai Parlament csütörtökön ideiglenes megállapodásra jutott arról, hogy a megújuló energiaforrások részarányát a jelenlegi 22 százalékról 45 százalékra emelik 2030-ig – közölte a tanács csütörtökön.

A két uniós intézmény továbbá ideiglenesen megállapodott a közlekedésre, az iparra, az épületekre, valamint a távfűtésre és -hűtésre vonatkozó ambiciózusabb ágazatspecifikus célkitűzésekről. Ezek célja, hogy felgyorsítsák a megújuló energiaforrások integrációját azokban az ágazatokban, ahol ez a folyamat eddig lassabban haladt előre. A megállapodás értelmében a tagállamoknak 2030-ig 14,5 százalékkal kellene csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását a közlekedésben, vagy az ágazat energiafogyasztásában 29 százalékra kellene növelniük a megújuló energiaforrások részarányát.

Az iparra vonatkozóan az egyezség előírja, hogy 1,6 százalékkal kell növelni a megújuló energia felhasználását, továbbá 2030-ra az iparban felhasznált hidrogén 42 százalékának, 2035-re pedig 60 százalékának nem biológiai eredetű, megújuló üzemanyagokból kell származnia. Az ideiglenes megállapodás az épületeknél 2030-ra legalább 49 százalékos megújulóenergia-részarányra vonatkozó indikatív célt határoz meg.

A megállapodást hatályba lépése előtt mindkét intézménynek még hivatalosan is el kell fogadnia. Az Európai Bizottság üdvözölte a megállapodást az Európai Parlament és a Tanács között a megújuló energiáról szóló uniós irányelv megerősítéséről. “Ez az egyezség egy lépéssel közelebb hozza az EU-t az európai Zöld megállapodás és a REPowerEU célkitűzéseinek megvalósítását célzó Fit for 55 jogszabály kidolgozásához” – közölte a bizottság.