Fitch: az eddig vártnál mélyebb globális idei recesszióra kell készülni

Gazdaság

Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni, egyebek mellett a koronavírus-járvány által a nagy feltörekvő gazdaságokban, köztük Oroszországban, Brazíliában és Indiában okozott, még mindig mélyülő válság miatt – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 17 oldalas havi globális prognózisában (Global Economic Outlook, GEO) közölte, hogy 2020 egészében a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékos zuhanásával számol az eddigi előrejelzési forgatókönyvében szereplő 3,9 százalékos visszaesés helyett.

A globális átlagon belül a cég az euróövezetben 8,2 százalékos, Nagy-Britanniában – az Európai Unión kívüli legnagyobb európai gazdaságban – 7,8 százalékos, az amerikai gazdaságban 5,6 százalékos, Japánban 5 százalékos idei GDP-visszaesést vár.

A Fitch londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy Brazíliában 6, Oroszországban és Indiában 5 százalékkal csökken a hazai össztermék 2020-ban.

Kínában a hitelminősítő nem vár egész éves recessziót, de szerdai előrejelzése szerint a kínai GDP-érték az idén mindössze 0,7 százalékkal bővül a tavaly mért 6,1 százalékos növekedés után.

A Fitch Ratings közölte: az általa figyelt húsz legnagyobb gazdasági erőcentrum közül 17 jelezte, hogy már az idei első negyedévben csökkent hazai összterméke.

A cég becslése szerint a világgazdasági szintű GDP-érték 2020 első három hónapjában 3,4 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévhez mérve.

A Fitch Ratings előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az idei második negyedévben 5,8 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben a globális hazai össztermék.

A hitelminősítő londoni elemzői hangsúlyozzák: ezek a számok a koronavírus-járvány előtt “egyszerűen elképzelhetetlenek lettek volna”.

A Fitch várakozása szerint az idei egész éves világgazdasági recesszió a globális pénzügyi válságot kísérő 2009-es GDP-visszaesésnél több mint kétszer mélyebb lesz.

A Fitch Ratings elemzői kidolgoztak egy szélsőséges forgatókönyvet is arra az esetre, ha a járvány visszatérne és emiatt jelentősen meg kellene hosszabbítani, vagy az év későbbi szakaszában ismét be kellene vezetni a korábbi korlátozó intézkedéseket.

A cég modellszámításai szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén az Európai Unióban és az amerikai gazdaságban az idén 12 százalékkal, a világgazdaság egészében 9 százalékkal zuhanna a GDP-érték.

A hitelminősítő jövőre lendületes kilábalást valószínűsít: alapeseti előrejelzésében 5,1 százalékos globális növekedés szerepel 2021-re.

A jövő évi világgazdasági átlagon belül a Fitch elemzői az euróövezetben 4,4 százalékos, Amerikában 4 százalékos, Kínában 7,9 százalékos növekedést várnak.

A ház hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ennek ellenére sem számít a járvány előtti világgazdasági teljesítmény újbóli elérésére a következő év végéig.

A Fitch számításai szerint az euróövezeti GDP-érték 3,3 százalékkal, az amerikai hazai össztermék 0,8 százalékkal lesz alacsonyabb 2021 negyedik negyedévében, mint a tavalyi év végén.

A hitelminősítő szerint valószínűtlen, hogy az amerikai gazdaság 2022 közepe előtt utolérné a járvány előtti teljesítményét; Európában ugyanez még sokkal később várható.

A világgazdaság idei teljesítményére más nagy londoni házak is egyre borúlátóbb előrejelzéseket készítenek.
Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics friss globális üzleti felmérésében közölte: jelentősen lefelé módosított előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a globális GDP-érték az idei év egészében 5 százalékkal zuhan.

Múlt havi prognózisában a ház még 2,8 százalékos világgazdasági visszaeséssel számolt 2020-ra.
Az Oxford Economics által a globális vállalati és intézményi befektetői közösségen belül elvégzett felmérés kimutatta, hogy a piaci szereplők harmadának várakozása szerint három negyedéven keresztül csökken folyamatosan a globális hazai össztermék egy főre jutó értéke, a válaszadók 23 százaléka pedig attól tart, hogy a recesszió 2021-re is áthúzódik.