Szeged, Procontrol Elektronika Kft., telephely, gazdaság, vállalkozás, ipar, gyártás

Csökkentek az ipari termelői árak novemberben

Gazdaság

Tavaly novemberben az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A belföldi értékesítés árai 1,9, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal csökkentek.

Az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott – jegyezte meg a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,8 százalékkal csökkentek – írták.

2023 novemberében a 2022. novemberihez képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 1,9 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,6, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,6 százalékos volt a csökkenés. Az élelmiszeripar értékesítési árai 2,3 százalékkal mérséklődtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 3,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,1 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,8, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 46,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

A 2023. január-novemberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest a belföldi értékesítés árai 28,0 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi nem változtak, így az ipari termelői árak összességében 9,2 százalékkal voltak magasabbak.

(MTI)