Koronavírus: 72 új fertőzött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Helyi hírek

A koronavirus.gov.hu portál szombati tájékoztatása alapján 72 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezzel az összes megyei fertőzött száma kereken 19 000 fő.
2020 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 385 755 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 636 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 293 542 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 577 főre csökkent. 3771 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 330 745 fő kapott oltást, közülük 124 423 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A kormány ezért fenntartja és március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket, emellett azon dolgozik, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél több embert be lehessen oltani, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása.  A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez hamarosan az emberek véleményét is kikéri egy online nemzeti konzultáción.