Pannon Filharmonikusok

Benjamin Schmid hegedűművésszel két online koncertet is ad a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar

Helyi hírek Ország

Benjamin Schmid osztrák hegedűművész közreműködésével kedden a Zeneakadémia nagyterméből, csütörtökön pedig a pécsi Kodály Központból ad – mások mellett Brahms műveinek megszólaltatásával – online koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekar.

A YouTube-on ingyenesen megtekinthető keddi koncerten Mozart D-dúr hegedűversenyét dzsessz követi, így Friedrich Gulda és Selim Giray Versenymű gordonkára és fúvós zenekarra című művének hegedűszólós változata csendül fel. A mű eredetileg gordonkaverseny, a 20. századi zongorista Gulda dzsessz és könnyűzene inspirálta szerzeménye, amelynek kíséretét nem szimfonikus, hanem fúvószenekar adja ütőkkel kiegészítve – írták a közleményben. Az est utolsó darabjaként a Brahms életmű második, talán legoptimistább szimfóniáját szólaltatják meg a muzsikusok.

A hangversenypár másik előadását – amelyet már térítés ellenében lehet csak megtekinteni – február 25-én közvetítik a pécsi Kodály Központból élőben. Az esten Johannes Brahms D-dúr hegedűversenye és IV. (e-moll) szimfóniája hangzik el.

A zenekar közleményében azt írták, a hangversenyeken fellépő Benjamin Schmid hegedűművészt korunk egyik legsokoldalúbb hegedűművészei között tartják számon.

Mindkét esten Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja a muzsikusokat.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük