Megújulnak a közművek a pécsi József utcában

Helyi hírek

Az áram-, gáz-, víz- és szennyvízvezetékek cseréje egy beruházássorozatban valósul meg.

A József utca közművei jellemzően több mint 40 évesek (a legrégebbi vezeték 93 éve szolgálja az utcát), műszaki állapotuk egyre romlik, a meghibásodások megelőzése érdekében időszerűvé vált a cseréjük. A keskeny utcában csak az autóforgalom kizárásával lehetséges a korszerűsítés, így az E.ON Hungária Csoport gáz- és áramhálózati szakemberei, valamint a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. ivóvíz- és szennyvízhálózati szakemberei egy beruházássorozat keretében tervezték meg a közművek cseréjét.

 Annak érdekében, hogy a munkálatok időigényét jelentősen lerövidítsék, ahol lehet, egy időben az utca több pontján is dolgoznak majd a szakemberek, azonban a teljes rekonstrukciósorozat így is hosszú ideig fog tartani. Amennyiben az egyes vezetékek cseréjére különböző időpontokban kerülne sor, újra és újra meg kellene bontani, majd helyreállítani a burkolatot, ezzel még tovább növelve a beruházás időigényét.

Az összehangolt korszerűsítés végére – egy felbontással és helyreállítással – négy szolgáltatás vezetékei újulnak meg az utca teljes hosszában, az üzembiztos csövek fölé a munka zárásaként teljes szélességben vadonatúj útburkolat kerül.

A beruházássorozat április 19-én, hétfőn kezdődik a József utcában. Egyszerre indul el a földgáz- és a villamos vezetékek cseréje, majd májusban a TETTYE FORRÁSHÁZ is bekapcsolódik az új víz- és szennyvízvezetékek építésével.

Az áram- és gázhálózati rekonstrukcióról

Az áramhálózati szakemberek egyszerre két helyen kezdik meg a munkát: a József utca északi oldalán a Szent Mór és a Kisflórián utca között, illetve az utca déli oldalán a Megye utca és a József utca 12. között.

Szintén április 19-től a gázvezetékek cseréje is elindul, a József utca Anna utca és Kisflórián utca közötti szakaszával kezdenek a szakemberek.

A villamos kábeleket három, a gázvezetékeket négy ütemre bontva cserélik majd ki, így várhatóan az áramhálózati munkálatok július 18-án zárulnak, a gázvezetékcserékkel augusztus 8-ra végeznek a szakemberek.

A kis- és középfeszültségű villamos földkábelek cseréje összesen 1500 méter kábel cseréjét jelenti, a cserében érintett földgáz vezetékek hossza 700 méter. A földgáz gerincvezetékről 49 ingatlanba bemenő leágazást szintén érinti a tervezett rekonstrukció.

A villamos- és földgáz vezetékcserék az E.ON saját beruházásában, összesen 140 millió forintból valósulnak meg.

Egyes munkafázisokhoz kapcsolódóan szükség lesz majd tervezett üzemszünet meghirdetésére egyes érintett ingatlanok esetében (egy ingatlant várhatóan egy-egy alkalommal érintve gáz- és áramszünettel), erről az érintettek az E.ON-tól előzetesen szórólap útján tájékoztatást kapnak majd.

Az ivóvíz- és szennyvízhálózati rekonstrukcióról

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. folyamatos üzemeltetés mellett korszerűsíti a víz- és szennyvízrendszert a József utca teljes hosszában (majd ősszel a Kisflórián és a Szent Mór utcák József utcától délre eső részén). A 120 millió forint értékű beruházásban összesen 1136 méternyi új hálózatot építenek.

Az utcát ellátó ivóvízvezetéken 20 kisebb utcazárással járó meghibásodás és 6 komoly csőtörés történt az elmúlt években (utoljára idén februárban). Ezt a kockázatos műszaki állapotú fővezetéket váltják ki a szakemberek 561 méter hosszan, emellett azoknál az ingatlanoknál, ahol még régi típusú ivóvízbekötés van, újat építenek be.

A város egyik legkorábbi, 1928-ban lefektetett Zsolnay kőagyag csatornájának helyére 575 méternyi modern szennyvízvezeték kerül a földbe, ezzel együtt a környező ingatlanok szennyvízbekötései is megújulnak.

Mielőtt a csőcserébe belekezd, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. az utcában végig ideiglenes hálózatot épít ki, amely a munkálatok alatt az ivóvizet biztosítja. A környéken lakók csak technológiai okokból elkerülhetetlen, rövid vízhiányra számíthatnak, az érintett ügyfeleket a társaság szórólapon értesíti.

A gyalogos forgalom és az épületekbe való bejutás folyamatosan biztosított lesz, a munkaárkok mellett végig korlátokat helyeznek el.

Az utca szélessége, az egymást keresztező hálózatok műszaki adottságai és a középen futó szennyvízvezeték sajnos nem teszi lehetővé a munkaárkok mellett az autóforgalmat, ezért teljes lezárásra lesz szükség végig a munkálatok ideje alatt – várhatóan novemberig. Az utcában a parkolás nem lesz lehetséges, az ott lakók számára Pécs MJV Önkormányzata, a BIOKOM Nonprofit Kft. és a szolgáltatók együttműködve parkolóhelyeket biztosítanak. A parkolás részleteiről az önkormányzat és a BIOKOM tájékoztatja az érintetteket.

Az arra közlekedőket kihelyezett jelzőtáblák segítik, az elérhető terelőút az egyes munkafázisokhoz kapcsolódóan, a munkálatok előre haladtával várhatóan változni fog.

A szolgáltatók köszönik a környéken lakók, közlekedők megértését, türelmét, amellyel segítik a beruházások megvalósulását!