Pécsi alpolgármester: az önkormányzat költségvetésének többszöri újratervezése várható

Helyi hírek

Az infláció, az energiaárak, a koronavírus-járvány továbbgyűrűző hatásai és a béremelések miatt komoly nyomás alatt lesz a pécsi önkormányzat idei költségvetése, amelyet várhatóan negyedévente felül is kell vizsgálni – mondta a baranyai megyeszékhely külsős alpolgármestere hétfőn.

Ruzsa Csaba pécsi sajtótájékoztatóján azt mondta, a városnak idén tovább kell törlesztenie annak a 8 milliárd forintos kölcsönnek a fennmaradó részét, amelyet még a 2019 előtt regnáló városvezetés kapott az államtól. Közölte: az idei évre esedékes törlesztő részlet 1,7 milliárdot tesz ki.

Azt mondta, a következő időszakban tárgyalásokat kezdeményeznek a kormányzattal a törlesztés felülvizsgálatáról, akár az idei részlet átütemezéséről, akár a fennmaradó, mintegy 5 milliárd forintos tartozás elengedéséről.

Kifejtette: a megegyezésre olyan rendkívüli helyzetek adnának lehetőséget, mint az elszabadult infláció, a béremelések, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat sújtó növekvő energiaárak és a pandémia okozta adóbevétel-kiesés, illetve emiatt előállt általános gazdasági visszaesés.

A közgyűlés elé kedden kerülő költségvetés tervezésekor nyilvánvalóvá vált, hogy mind a támogatási, mind a beruházási igények több milliárd forinttal haladják meg a város teljesítőképességét, ugyanakkor a kiadások is jelentősen nőni fognak a tavalyi büdzséhez képest – mondta Ruzsa Csaba. Éppen ezért – fűzte hozzá – az idei költségvetés negyedévenkénti felülvizsgálatára lesz szükség.

Abban bíznak – folytatta -, hogy év közben a kormányzattal meg tudnak egyezni a pandémia miatti elvonások visszapótlásáról, az állami hitel felülvizsgálatáról, megfelelő kompenzációról, emellett remélik, hogy magára talál a helyi gazdaság, ami a tavalyinál magasabb bevételeket jelentene a város számára is. Mindezek függvényében – jelezte – mindig az aktuális helyzethez fogják igazítani a költségvetést.

Az alpolgármester kijelentette: hitelt nem akar felvenni az önkormányzat 2022-ben.

A megyeszékhely idei költségvetéséről szóló előterjesztés mellékletei szerint Pécs költségvetését 49,635 milliárd forint kiadási és bevételi főösszeggel tervezik elfogadni kedden. A város 2022-es összevont költségvetési mérlege szerint a büdzsé a tavaly tervezetthez hasonló költségvetési bevétellel és kiadással számol. Beruházásokra több mint 11,2 milliárd forintos kiadást irányoznak elő, ami csaknem félmilliárd forinttal haladja meg a 2021-es összeget, személyi juttatásokra pedig a tavalyi 9,3 milliárd forint helyett 2022-ben 10,7 milliárd forintot fordítana az önkormányzat.

MTI