Taroltak a britek a 73. Emmy-díjátadón

Kultúra Világ
Bár változatlanul Los Angeles volt a fő helyszíne a 2021-es Emmy-gálának is, az idei show Nagy-Británniába repített bennünket. A korona című brit televíziós dráma és az Angliában játszódó Ted Lasso és a vezércsel című vígjáték sorozat aratott az amerikai idő szerint tegnap délután 5 órakor kezdődő 73. Emmy Díjátadón. Helyszíni riport Los Angelesből. 

Ha nem is a szó legszorosabb értelmében, de az idei Emmy a britekről szólt. A legfontosabb díjakat brit, és brit kötődésű sorozatok zsebelték be sőt, Los Angeles mellett a másik helyszínen Londonban is várták a borítékok felbontását a világsztárok. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy ki  hogyan választott a két helyszín közül, mert az amerikai Gillian Anderson például Londonban, a brit Josh O’Connor viszont Los Angelesben vett részt a shown. Mind a ketten hazavihettek egy-egy földgömböt tartó szárnyas nőalak-szobrot – Gillian Anderson A koronában nyújtott legjobb dráma sorozat mellékszereplőnek járó díjat, Josh O’Connor pedig szintén A korona legjobb férfi alakításáért vehette át a díjat. A koronára hulló díjözön itt nem ért véget, mert a Londoni helyszínen, könnyekkel küszködve, az Oscar-díjas brit színésznő, Olivia Coleman mondhatott beszédet a legjobb drámai sorozat főszereplőjének járó díjért. A színésznő nyáron veszítette el édesapját Covid-ban – neki ajánlotta a díjat is beszédében. A korona egyébként megkapta a legjobb televíziós dráma díját is.
A vígjáték sorozatok kategóriájában a Nagy-Britanniában játszódó Ted Lasso és a vezércsel lett a győztes. A sorozat amerikai főszereplője, az angol foci klubbnál amerikai edzőt alakító Jason Sudeikis könnyed eleganciával zsebelte az Emmy-t a legjobb vígjáték sorozatban nyújtott férfi alakításért, szürkéskék bársony Tom Ford öltönyében.
A sort tovább lehet folytatni a britekkel, a skót Evan McGregor megkapta a mindsorozatok legjobb férfiszerelőjének járó díját a Halston-ban nyújtott alakításáért, Tobias Menzies-t a tévédrámák legjobb mellékszerelőjeként díjazták, mint Philip herceg, Brett Goldstein elvitte a legjobb vígjáték férfi mellszereplőjének járó díjat a Ted Lasso-ért és Kate Winslet a britek gyöngyszeme is felteheti a polcra otthon a 2021-es Emmy legjobb színésznője díjat a minisorozatok kategóriájában a Mare of Easttown Mare Sheenan-jáért – a többi aranyszobor melé.
A show egyik legérdesebb coming out-ját is a Titanic-kal világhírűvé vált, Oscar- és többszörös Emmy-díjas brit színésznő szállította, aki azt vallotta be a sajtószobában, hogy tíz évvel ezelőtt, inkább csak testben volt jelen az Emmyn, mert annyira szerelmes volt, hogy  jóformán semmit nem fogott fel a körülötte lévő történésekből. “Amikor tíz éve itt jártam az Emmy-n, csak kicsivel korábban találkoztam a mostani férjemmel és vele vettem részt a gálán.  Már azt első találkozásunkkor azt éreztem, hogy ezzel a férfival fogom leélni az életemet… – mesélte elcsukló hangon. Emlékszem, hogy ki kellett mennem a színpadra, de olyan szerelmes voltam, hogy nem is nagyon tudtam koncentrálni, mintha nem is ezen a Földön jártam voltam. Nagyon sokat jelent nekem, hogy most tíz év után is itt van velem.”
És hogy mi maradt az amerikaiaknak idén? Nos, egy kellemes, jó dinamikájú élő show, a járvány után egy felszabadító, igazi Hollywoodi vörösszőnyeg, ahol idén a különleges ruhák arzenálja volt és néhány díj is…
– Vida Virág –