Sajtófotók és fiatal tehetségek alkotásai az első Pécsi Fotótavasz tárlatain

Kultúra

Az elmúlt négy évtized legjobb sajtófotói mellett fiatal tehetségek munkáit és Szász János hagyatékát is megtekinthetik az érdeklődők az első alkalommal megrendezett Pécsi Fotótavasz keretében április 21-től.

A pécsi kulturális negyedet fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hagyományteremtő rendezvény idén a Zsolnay Negyed udvarán, a létesítményben lévő m21 Galériában és a belvárosi Martyn Ferenc Galériában kínál kiállításokat.

A Fotótavasz Az elmúlt 40 év legjobb sajtófotói című kiállítással az m21 Galériában, valamint a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás szabadtéri bemutatkozásával a Zsolnay Negyed udvarán indul április 21-én.

Mint felidézték, a magyar sajtófotó valamennyi műfaját képviselő alkotásokat bemutató kiállítást 1981 óta szervezik pályázati formában Szalay Zoltán Táncsics Mihály-díjas fotóriporter kezdeményezésére.

A Pécs főterén álló Művészetek és Irodalom Háza emeletén található Martyn Ferenc Galériában szintén péntektől Farkas B. Szabina fiatal fotóművész munkáiból nyílik kiállítás Inside out, a humánum lenyomata címmel.

A fotóművész munkáiban leginkább az ember és környezete jelenik meg, beleértve minden lehetséges hatást, amelyet egymásra gyakorolnak: az emberek által használt vagy készített objektumok, a természet az ember érintésével, vagy a városok az emberi létezés teljes hiányával.

A közlemény szerint ez a kiállítás jól illeszkedik a Pécsi Fotótavasz azon céljához, hogy a nemzetközileg is ismert és elismert alkotók mellett bemutatkozási és fejlődési lehetőséget biztosítson a fiatal tehetségek számára.

Az eseménysorozat kiemelkedő rendezvénye lesz az az április 28-án nyíló tárlat, amelyen Szász János pécsi fotóművész munkáit állítják ki.

Az elvonatkoztatás fokozatai című retrospektív tárlat a 2005-ben elhunyt művész – korábban a világ számos pontját bejárt – hagyatékát tárja az érdeklődők elé a Zsolnay-negyedben található m21 Galériában, ahol az életmű minden tematikáját és korszakát felölelő száz fotográfia eddig páratlan betekintést nyújt a művész világába, új tónusokkal gazdagítja a róla kialakított képet – olvasható a ZSÖK közleményében.

A Pécsi Fotótavaszról további információk találhatók a www.pecsigaleriak.hu címen.

(MTI)