Több mint száz programmal várják a júliusi Zsolnay Fényfesztivál látogatóit Pécsen

Kultúra

Több mint 100 programmal, nemzetközi fényfestőversennyel, meghökkentő fényinstallációkkal várják a látogatókat július 6. és 9. között Pécsen, az immár hetedik alkalommal megrendezett Zsolnay Fényfesztiválon – közölték a szervezők a rendezvényt bemutató szerdai pécsi sajtótájékoztatón.

Hummel Márk, a tavaly több mint százezer látogatót vonzó fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője azt mondta: ahogy a korábbi években, úgy idén is a pécsi székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós, épületspecifikus fényalkotások.

Hozzáfűzte: a pályázatra idén 31 országból érkezett nevezés, ezek közül a legjobb 5 alkotás mutatkozhat be a fesztiválon. Az idei verseny témája a coexistence, vagyis az egyidejű létezés – mondta.

Kiemelte: az idei fesztivál fókuszpontjában olyan műalkotások állnak, amelyek a művészetek felvillanyozó erejével tudatosan reagálnak korunk környezeti és társadalmi problémáira, mint a klímaváltozás, az energiaválság és a fenntarthatóság.

Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny szakmai partnere, a Kiégő Izzók vizuális csoport alapító tagja elmondta: jelenleg is zajlik a versenyen megjelenő öt alkotás kiválasztása. Idén pedig újdonság lesz, hogy egy versenyen kívüli alkotást is kivetítenek a székesegyházra a fesztivál egyik támogatójának köszönhetően.

Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester azt emelte ki, hogy a város legnépszerűbb és leglátogatottabb nyári fesztiválja évről évre elállítja a pécsiek és a turisták lélegzetét, de nem merül ki pusztán a látványosságokban.

Aláhúzta: a fesztivál emeli Pécs vonzerejét, a város egyik erős márkája, kulturális értéket képvisel és mindig biztosít megújulást, kreativitást a városban élő szakemberek, művészek számára.

A rendezvény sajtóanyaga szerint a fesztivál egyik legnagyobb érdeklődéssel várt elemeit idén is a Fény Útja alkotásai jelentik: a belvárost behálózó – szabadtéren ingyenesen, zárt terekben karszalaggal bejárható – fénykörút állomásain különleges élményekkel gazdagodhat a látogató, így számos helyszínen az aktív részvétel és az alkotás szabadságának örömét is átélheti a közönség.

A főtéri dzsámi homlokzatára idén egy olyan, adatvizualizáción alapuló, hipnotikus erejű vetítést komponálnak, amely a NASA húsz éven át gyűjtött adatait veszi alapul, hogy felhívja a figyelmet a földi ökoszisztémára, az éghajlatváltozás okozta törékenységére, sérülékenységére.

A Színház téren a Laluz Visuals alkotása erdei utazásra invitálja a látogatókat: hangban és fényben jelenik meg a magyarországi erdők állat-, növény-, gomba- és a mecseki erdők mese- és mondavilága.

A pécsi ókeresztény világörökségi helyszínek is bekapcsolódnak a programokba: a Cella Septichora Látogatóközpont sírkamráinak terében a korabeli szertartások misztikus hangulata elevenedik meg, Bartha Márk installációja felületként a romokat felhasználva hoz létre látványos fénykoreográfiát.

A Kodály Központ hangversenytermében egy hét méter átmérőjű, lebegő installáció a Földet ábrázolja majd; az alkotás célja olyan érzetet kelteni, mint amit az űrhajósok élhetnek meg a világűrben a Földet szemlélve.

A Gaia című installáció bemutatásához kapcsolódóan a fesztiválra érkezik az UNICEF Magyarország Klímahősök programja, amelynek keretében fiataloknak szóló előadásokra, interaktív beszélgetésekre jelentkezhetnek a téma iránt érdeklődők, akik kiemelkedő hazai szakembereket és döntéshozókat ismerhetnek meg. A világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete arra hívja fel a figyelmet, hogy a klímaválság egyben gyermekjogi válság is.

A 2022-es Zsolnay Light Art fényfestőverseny közönségdíjasa idén a Jakováli Hasszán Dzsámi kupoláját vetíti be, míg a spanyol Marc Vilanova a vármegyei közgyűlés dísztermében mutatja be Limen című alkotását.

Idén egy olyan invenciózus kísérleti programot is útjára indít a fesztivál, amely a jövő alkotóit, a felsőoktatásban jelenleg résztvevő, fényművészettel aktívan foglalkozó fiatalokat állítja fókuszba.

A Káptalan utcában “fényművésztelepként” funkcionáló tér jön létre, amely a tudásátadás, a professzionális technikai háttér és a mentori támogatás mellett bemutatkozási és közösségépítési lehetőséget biztosít fiatal művészek számára. Az idei első évben a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai lesznek a résztvevők.

A fényfesztiválra látogatók nappal sem fognak unatkozni a szervezők ígérete szerint: lesznek utcaszínházi előadások, audiovizuális és fényszakmai programok, továbbá a Széchenyi térre érkezik egy belga kortárs cirkuszi társulat is. A Les Dodos tucatnyi országból származó bohókás művészei városi szafarit vezetnek Pécs utcáin, dodókon utazva.

Idén egy vadonatúj tűzzsonglőr-helyszínnel, a Parázsfészekkel is gazdagodik a fesztivál programja. A Barbakán várárokban délutánonként betekintést nyerhetnek az érdeklődők a tűzzsonglőrök műhelytitkaiba és zsonglőr-játszóházban tehetik próbára ügyességüket. Esténként látványos előadásokkal várják a közönséget a helyszínen, ahol még a koktélok is lángra lobbannak.

Idén a budapesti Holland Nagykövetséggel együttműködésben Hollandiát látja vendégül a fényfesztivál: a látogatók a Civil Közösségek Házában találkozhatnak több kortárs holland fényművészeti alkotással, és az utcaművészeti program is tartogat holland meglepetéseket.

A 7. Zsolnay Fényfesztiválról további információk az esemény internetes oldalán, a fenyfesztival.hu-n olvashatók.

(MTI)