Múzeumok éjszakája – Tárlatvezetések, koncertek, gyermekprogramok, új kiállítás várja a közönséget Pécsen

Kultúra

Tizennégy helyszínen csaknem ötven program, tárlatvezetések, irodalmi és zenei események, gyermekprogramok és egy most nyíló új, állandó kiállítás várja az érdeklődőket június 24-én, a Múzeumok éjszakáján Pécsen – közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a Csontváry Múzeum a Szépművészeti Múzeum litográfiagyűjteményéből válogatva mutatja be kiállításon Henri de Toulouse-Lautrec világát. A tárlatvezetést többek között francia sanzonest, kamarazenei koncert egészíti ki, és megidézik a montmartre-i mulatók hangulatát.

A Zsolnay Múzeumban a Zsolnay család felemelkedését, a Zsolnay épületkerámiákat, a Zsolnay szecessziót, az art décót és a modern kerámiát mutatja be Tillai Gábor főmuzeológus és Getto Katalin muzeológus tárlatvezetése. A Modern Magyar Képtár a magyar festőnőkről szóló, A másik nyolcak című, illetve A pécsi Bauhäuslerek című kiállításában, a Vasarely Múzeum az állandó kiállításban szervez tárlatvezetést. Utóbbi helyszínen az érdeklődők Vasarely Zebrák című kompozícióját szitanyomással táskára, pólóra is festhetik.

A Mecseki Bányászati Múzeumban jégkorszaki és jura időszaki ősmaradványokat tekinthetnek meg a látogatók, hozzámérhetik magukat egy mamut combjához, és néhány maradványt – például egy mamutfogat – kézbe is vehetnek.

A Múzeumok éjszakáján nyílik meg a Káptalan utca 4. alatt Martyn Ferenc iskolateremtő pécsi festő- és grafikusművész, valamint tanítványa, Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművész közös, állandó kiállítása, így a két alkotó műveit a jövőben egy helyen láthatja a közönség. A tárlat megnyitója után Lantos Ferenc műveinek zenei analógiáit Apagyi Mária zongorakoncertje mutatja be.

A JPM Néprajzi Múzeumban a többi közt gyermekeknek szóló baranyai táncházat, népi gyermekjátszót, kézműves foglalkozásokat szerveznek, lesz népi étkek kóstolója és késő estétől éjfélig tűzugrás; a Vasváry Ház egyebek mellett a reformkort idéző programokkal várja az érdeklődőket.

A programismertető szerint lesz szentiváni gyógyfüves túra és szentjánosbogárles, régészeti séta Pécs történeti belvárosában, valamint éjszakai túra a Jakab-hegyre régészek vezetésével.

(MTI)