Elrendelték a Viking Sigyn mögött haladó hajó kapitányának bűnügyi felügyeletét

Ország

Elrendelte a bíróság a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajó mögött haladó Viking Idun hajó kapitányának bűnügyi felügyeletét – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-t. A Fővárosi Törvényszék a döntés kapcsán azt közölte: Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra rendelte el a férfi bűnügyi felügyeletét.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében ütközött neki a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet.

Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

A VI-VII. kerületi ügyészség tavaly november 28-án emelt vádat vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt a Viking Sigyn kapitánya ellen.
A Fővárosi Főügyészség csütörtöki közleménye szerint a segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt indult ügyben a Viking Idun kapitányának bűnügyi felügyeletét indítványozta a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség.

A Viking Idun ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt. A férfi az idézésére önként jelent meg a rendőrségen, ahol őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását. A kerületi ügyészség – figyelemmel a gyanúsított önkéntes megjelenésére is – a kapitány bűnügyi felügyeletének elrendelésére tett indítványt, az eljárásban való jelenlétének biztosítása érdekében.

A bíróság megállapította, hogy a gyanú megalapozott és elrendelte a kapitány bűnügyi felügyeletét, azzal a magatartási szabállyal, hogy minden hónapban jelentkeznie kell a rendőrségen. A végzés végleges – áll az ügyészségi közleményben.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint az ügyben eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra rendelte el a Hableánnyal ütköző szállodahajó testvérhajója, a Viking Idun kapitányának bűnügyi felügyeletét.

A bíróság rendelkezésére álló adatok szerint a másik két hajó ütközése után a Viking Idun kapitányának tudomására hozták, és általa is észlelhető volt, hogy közvetlenül előtte a Margit hídnál hajóbaleset történt, mentésre szoruló emberek vannak a vízben. Ám a kapitány ennek ellenére nem húzódott ki, s állt meg a bal part mellett, nem rendelt el a hajóján riadót. Nem hajtotta végre a mentési protokoll előírásait, semmiféle intézkedést nem tett a mentés érdekében.

A bíróság a bűnügyi felügyelet elrendelése kapcsán rögzítette: a gyanúsított nem magyar állampolgár, magyarországi tartózkodási hellyel vagy kötődéssel nem rendelkezik, ezért csak kényszerintézkedéssel biztosítható, hogy az eljárás során elérhető legyen a magyar hatóságok számára. Miután azonban a gyanúsított a hatóságok idézésének önként eleget tett, továbbá a baleset óta eltelt nyolc hónapban nem merült fel olyan adat, amely szerint elszökne az igazságszolgáltatás elől, esetében elegendő a legenyhébb kényszerintézkedés is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.