Kitüntetést kapott a magyar orvos, aki felfedezte az első koronavírus-fertőzöttet

Ország
Koronavírus

Pro Universitate érdemrenddel tüntette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora Palkó Judit családorvost az új típusú koronavírus-fertőzés felismerésében nyújtott hatékony munkájáért. A járvány kezdetekor az egyetem külföldi hallgatóit ellátó háziorvos ismerte fel az egyik első, Magyarországon koronavírussal fertőzött beteget, az intézmény egyik iráni hallgatóját – közölte az egyetem.

A közlemény szerint Palkó Judit “gyors és pontos diagnózisának volt köszönhető, hogy nem alakult ki a Semmelweis Egyetemen súlyos járványügyi helyzet”.

Ennek “azért van különös jelentősége, mert a korai diagnózissal az egyetem és tágabb értelemben Magyarország is időben kezdhette meg a járvány elleni védekezést, így hazánk lépéselőnybe került” – írták.
A díjat a kitüntetett a csütörtöki szenátusi ülésen vette át.

Palkó Judit 1994-ben szerezte meg az általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen summa cum laude minősítéssel, 2000-ben háziorvostan, 2016-ban üzemorvostan szakvizsgát tett. 2005 óta dolgozik a Közraktár utca 24. szám alatti háziorvosi rendelőben, és hét éve látja el emellett az SE külföldi orvostanhallgatóit és gyógyszerészhallgatóit.