Alapítványoknak és egyesületeknek szóló öntesztet tett elérhetővé az ÁSZ

Ország

Alapítványok és egyesületek szabályos működését segítő öntesztet tett elérhetővé online felületén az Állami Számvevszők (ÁSZ), miután csütörtökön lezárta 24 alapítvány kockázatalapú ellenőrzését – közölte az ÁSZ pénteken a honlapján.

Az önteszt célja az alapítványok, közalapítványok és egyesületek szabályszerű feladatellátásának támogatása – írták.
Az ÁSZ 20 alapítvány és 4 közalapítvány közül 10-nél tapasztalt szabálytalanságot – idézték fel, megjegyezve, hogy ezen szervezetek feladatellátásához is hozzájárul az ÁSZ legújabb öntesztje.

Az ÁSZ fontos tanácsadó eszközei a 2014 novembertől kiadott és folyamatosan megújított öntesztek. Ezek több célcsoportnak (önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, pártok és pártalapítványok, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok, vezetők, középirányítók, nem állami humánszolgáltatók) adnak iránymutatást.

Az eltelt több mint öt év alatt 31 önteszt vált elérhetővé a számvevőszék honlapján, és ezeket eddig több mint 16 ezer alkalommal töltötték le az érintettek – közölték.

A most közzétett önteszt az alapítványok, közalapítványok és egyesületek vezetőinek, vezető testületeinek, fenntartó testületeinek, szervezeteinek és intézményeinek szabályos működését támogatja, hogy ezáltal lehetővé váljon az esetleges hibák önkéntes feltárása és kijavítása – tudatta az ÁSZ.

Az önteszt a https://www.asz.hu/hu/ontesztek oldalon érhető el.