Kilőtt jeladós farkas

Nem tűnik véletlennek a farkas kilövése. Közellenség lett a vadászból, tízezrek követelik, hogy kapjon letöltendő börtönbüntetést

Ország

Napok óta forrnak az indulatok a Svájcból hazánkig kóborló jeladós farkas kilövése miatt. Az indulatok érthetőek, hiszen országunk kissé megtépázott imázsának sem tesz jót az ilyesmi.

Bár az eddigi információk szerint nyíregyházi illetőségű vadász igyekezett tagadni a szándékosságot, a nemrég napvilágra került részletek ellene szólnak.

“A műszerek szerint az állat egy időben száz kilométer fölötti sebességgel „haladt” egy autóúton, vagyis valaki járművel szállíthatta a farkast, vagy annak jeladós nyakörvét” – mondta a neve elhallgatását kérő nyilatkozó a Boon.hu-nak.

“Az előbb említett esettel való szembesülés miatt a természetvédelmi szakemberek a jeladó adatai alapján keresni kezdték az állatot, végül Hidasnémeti közelében a Hernádban találták meg a farkas tetemét” – tette hozzá egy másik informátor.

Az elkövető vélhetően a GPS jeladót tönkretette a nyakörvön, amit később a folyóba dobott, de még utána is adott jelet a rádiófrekvenciás műszer. Így találták meg a hatóságok a nyakörvet.

Egyes források szerint amatőr vadász lőhette le a farkast.

“Azt hallottam, hogy ezt a barbárságot egy amatőr vadász követte el, aki nem ismerte fel, nem kóbor kutyára, hanem egy fokozottan védett nemes ragadozóra emelt fegyvert. Több állatvédő ismerősöm szerint agyon kéne lőni azt, aki ezt a barbárságot elkövette. Ami történt, az súlyos bűncselekmény, ilyen vadásznak nincs közöttünk helye – mondta az AcNewsnak egy környékbeli vadász.

Petíció indult a vadász lesitteléséért

“Egy ország háborodott föl a hír hallatán: lelőtték a jeladóval felszerelt farkast, amelyik néhány hónap alatt bebarangolta fél Európát, majd hazánk területére lépett, és Hidasnémeti környékén eltűnt. A hírek szerint autóval vitték a tetemet egy darabig, majd bedobták a Hernádba. A tettes kiléte már valószínűleg ismert” – ismerteti a tényeket a vadász ellen indított petíció szövege.

Ami pedig az aláírásgyűjtés célját illeti, így fogalmaz a szerző:

Ne legyünk következmények nélküli ország. Az az ember, aki egy nemzetközi figyelem által követett, minden országban fokozottan védett, többezer kilométert bejárt nagyszerű állatot tudatosan elpusztít, ne úszhassa meg büntetlenül. Érezze a tettének a súlyát. És a büntetése legyen intő példa mindenki másnak is, aki védett és fokozottan védett állatokat gyilkol.

Ezért azt kérjük minden, az eljárásban résztvevő és majd ítéletet hozó hatóságtól és bíróságtól, hogy a tettes kapja meg a kiszabható maximális büntetést. És az ne csak felfüggesztett, de ténylegesen letöltendő börtönbüntetés legyen. Egy ilyen ítélet, túl azon, hogy a tettes megbűnhődik a tettéért, intő jel lehet más, hasonló szándékú emberek számára is, és legalább minimálisan javíthat hazánk reputációján, amellyel az ország kifejezheti, hogy hangsúlyosan nem ért egyet ezzel a barbár tettel

– olvasható a petíció szövegében.

Sokan szégyellik, hogy magyarok

A farkas útvonalát nyomon követő Gruppe Wolf Schweiz nevű Facebook-csoportot alaposan megszórták kommentekkel a vadász tette miatt mentegetőző magyarok.

Többen azt írják, szégyellik, hogy magyarok. Abban is egyetért a többség, hogy nem szabad hagyni az ügy elsikálását, és példás büntetést kell kapnia a mohó vadásznak.

Minden magyar állatbarát nevében elnézést kérünk a hazánkban elkövetett visszavonhatatlan bűnért!

– szól a legtöbb kedvelést kapott komment.